Wybór bezpiecznych posiłków i napojów podczas wycieczki do tropiku jest podstawą zapobiegania biegunce podróżnych i innym zakażeniom pokarmowym.
Fot. pixabay.com
Zapobieganie zakażeniom pokarmowym jest bardzo ważnym elementem profilaktyki zdrowotnej podczas egzotycznych wycieczek. Głównym źródłem takich zakażeń w tropiku są spożywane przez turystę posiłki i napoje. Ich staranny wybór pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia biegunki podróżnych i innych chorób przenoszonych drogą.
bezpieczne | prawdopodobnie bezpiecznie | ryzykowne | |
---|---|---|---|
napoje | gazowana woda mineralna* gazowane napoje chłodzące* przegotowana woda woda poddana uzdatnieniu chemicznemu |
świeże soki owocowe woda mineralna* lód wytwarzany maszynowo |
woda wodociągowa lód niewiadomego pochodzenia niepasteryzowane mleko |
pokarmy | świeżo przygotowane dania podane na gorąco żywność przetworzona* przegotowane warzywa, owoce obrane ze skórki |
żywność sucha umyte warzywa i owoce |
sałatki, sosy, niedogotowane lub surowe owoce morza mięso nieobrane owoce niepasteryzowane przetwory mleczne desery podane na zimno |
okoliczności spożywania posiłków | restauracje o dobrej opinii w danym regionie | żywienie się u miejscowej ludności (w domach prywatnych) | uliczni sprzedawcy, przenośne punkty sprzedaży żywności |
* w fabrycznie zamkniętych opakowaniach |