Rozpoznawanie i leczenie mukowiscydozy, cz. 7. Żywienie i powikłania metaboliczne
Rozpoznawanie i leczenie mukowiscydozy. Podsumowanie wytycznych European Cystic Fibrosis Society 2018
06.11.2019
dr n. med. Monika Mielus, dr n. med. Katarzyna Walicka-Serzysko, prof. dr hab. n. med. Dorota Sands
Klinika i Zakład Mukowiscydozy Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie, Centrum Leczenia Mukowiscydozy w Dziekanowie Leśnym
Wybrane treści dla pacjenta
-
Inne choroby związane z zaburzeniem metabolizmu węglowodanów
Coraz szerzej stosowane w diagnostyce cukrzycy badania genetyczne i immunologiczne pozwalają na bardziej precyzyjne różnicowanie typów cukrzycy.
-
Mukowiscydoza (zwłóknienie torbielowate)
Mukowiscydoza jest przewlekłą chorobą dotyczącą przede wszystkim układu oddechowego i pokarmowego. Jest ona uwarunkowana genetycznie, co oznacza, że chorzy na mukowiscydozę posiadają zmutowany gen, który powoduje nieprawidłową pracę komórek wydzielniczych znajdujących się w wielu organach ludzkiego organizmu.
-
7 produktów żywnościowych wspomagających odporność
Odporność organizmu jest uwarunkowana licznymi czynnikami, do których zalicza się m.in. sposób odżywiania. Duże znaczenie ma ponadto zbilansowana dieta, aktywność fizyczna, a także odpowiednia ilość odpoczynku i snu. Podczas zwiększonej zachorowalności i zmniejszonej odporności organizmu, warto zwrócić uwagę na te produkty spożywcze, które wzmacniają system immunologiczny.