Co rozumieć pod pojęciem „mleko o zmniejszonej zawartości tłuszczu”? Jaka jest jego rola w żywieniu dzieci?

24-05-2018
dr hab. n. med. Andrea Horvath
Klinika Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

Mleko standardowo zawiera około 2–3,2% tłuszczów. Obecnie na rynku pojawiają się preparaty reklamowane jako produkty przeznaczone dla małych dzieci o zwiększonej (3,8%, tzw. mleka junior) i zmniejszonej zawartości tłuszczów (<2%).

Stosowanie tych preparatów u zdrowych dzieci jest nieuzasadnione. Dzieciom >1. roku życia można podawać normalne mleko krowie, nie przekraczając dopuszczalnej objętości (do 500 ml dziennie). Dodatkowo u dzieci <2. roku życia nie trzeba ograniczać zawartości tłuszczu w diecie, w tym cholesterolu, z uwagi na jego funkcje. Tłuszcze stanowią ważny składnik błon komórkowych i są niezbędne do rozwoju układu nerwowego oraz siatkówki. Jednocześnie w żadnych wytycznych nie uwzględniono produktów o zwiększonej zawartości tłuszczów. Zbilansowana dieta powinna zaspokajać wszystkie potrzeby dziecka w zakresie jego podstawowego zapotrzebowania na tłuszcze.

Piśmiennictwo

  1. American Academy of Pediatrics, Committee on Nutrition: Kleinman R.E., Greer F.R. (eds): Complementary feeding in pediatric nutrition handbook. 7th ed. American Academy of Pediatrics, Elk Grove Village, IL, 2014: 123–139
  2. Szajewska H., Socha P., Horvath A. i wsp.: Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia PTGHiŻD. www.mp.pl/pediatria/

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Placówki

Szukasz poradni, oddziału lub SOR w swoim województwie? Chętnie pomożemy. Skorzystaj z naszej wyszukiwarki placówek.

Doradca medyczny

Twój pacjent ma wątpliwości, kiedy powinien zgłosić się do lekarza? Potrzebuje adresu przychodni, szpitala, apteki? Poinformuj go o Doradcy Medycznym Medycyny Praktycznej