Mleko standardowo zawiera około 2–3,2% tłuszczów. Obecnie na rynku pojawiają się preparaty reklamowane jako produkty przeznaczone dla małych dzieci o zwiększonej (3,8%, tzw. mleka junior) i zmniejszonej zawartości tłuszczów (<2%).
Stosowanie tych preparatów u zdrowych dzieci jest nieuzasadnione. Dzieciom >1. roku życia można podawać normalne mleko krowie, nie przekraczając dopuszczalnej objętości (do 500 ml dziennie). Dodatkowo u dzieci <2. roku życia nie trzeba ograniczać zawartości tłuszczu w diecie, w tym cholesterolu, z uwagi na jego funkcje. Tłuszcze stanowią ważny składnik błon komórkowych i są niezbędne do rozwoju układu nerwowego oraz siatkówki. Jednocześnie w żadnych wytycznych nie uwzględniono produktów o zwiększonej zawartości tłuszczów. Zbilansowana dieta powinna zaspokajać wszystkie potrzeby dziecka w zakresie jego podstawowego zapotrzebowania na tłuszcze.
Piśmiennictwo
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.
Szukasz poradni, oddziału lub SOR w swoim województwie? Chętnie pomożemy. Skorzystaj z naszej wyszukiwarki placówek.
Twój pacjent ma wątpliwości, kiedy powinien zgłosić się do lekarza? Potrzebuje adresu przychodni, szpitala, apteki? Poinformuj go o Doradcy Medycznym Medycyny Praktycznej