Czy rozwój i przebieg choroby Hashimoto zależą od spożycia soli jodowanej?

13-09-2019
prof. dr hab. n. med. Ewa Małecka-Tendera
Katedra i Klinika Pediatrii, Endokrynologii i Diabetologii Dziecięcej Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach

Choroba Hashimoto częściej występuje na obszarach, na których nie stwierdza się niedoboru jodu w diecie. Na jej przebieg nie ma jednak wpływu spożywanie soli jodowanej ani jedzenie sushi. Niekorzystny jest natomiast nadmiar jodu, czyli zażywanie suplementów diety zawierających duże dawki jodu.

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Placówki

Szukasz poradni, oddziału lub SOR w swoim województwie? Chętnie pomożemy. Skorzystaj z naszej wyszukiwarki placówek.

Doradca medyczny

Twój pacjent ma wątpliwości, kiedy powinien zgłosić się do lekarza? Potrzebuje adresu przychodni, szpitala, apteki? Poinformuj go o Doradcy Medycznym Medycyny Praktycznej