Niektóre margaryny zawierają w swoim składzie sterole lub stanole roślinne. Sterole/fitosterole roślinne należą do tej samej grupy związków co cholesterol, ale nie są syntetyzowane endogennie w organizmie człowieka. Fitosterole występują w wielu roślinach oleistych (rzepak, słonecznik, nasiona dyni, sezam i orzechy) i konkurują z cholesterolem o przyłączanie do wolnych receptorów w strukturze miceli tłuszczowych, przez co zmniejszają wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego. W surowicy krwi zmniejsza się stężenie cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL. Skuteczną dawkę steroli obniżającą cholesterol ustalono na podstawie wyników badań klinicznych na 1–3 g/24 h. Warto jednak pamiętać, że sterole działają, gdy spożywa się je w niedługim czasie po posiłku zawierającym cholesterol.
U dzieci do 3. roku życia nie zaleca się ograniczania cholesterolu w diecie. Nie powinny one spożywać margaryn zawierających sterole lub stanole roślinne.
Piśmiennictwo
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.
Szukasz poradni, oddziału lub SOR w swoim województwie? Chętnie pomożemy. Skorzystaj z naszej wyszukiwarki placówek.
Twój pacjent ma wątpliwości, kiedy powinien zgłosić się do lekarza? Potrzebuje adresu przychodni, szpitala, apteki? Poinformuj go o Doradcy Medycznym Medycyny Praktycznej