W diecie dzieci powinny się znaleźć wszystkie tłuszcze roślinne (z ograniczeniem spożycia oleju palmowego i kokosowego). Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) zaleca stosowanie olejów roślinnych, jako źródła jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są one (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy, sojowy) dobrym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim z rodziny n-6 (omega-6). Olej rzepakowy i oliwa z oliwek są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto oleje roślinne dostarczają witaminę E, a w Polsce margaryny są obowiązkowo wzbogacane w witaminę A i D.
Do smażenia można stosować oleje, które są bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (oliwa z oliwek, olej rzepakowy). Stabilny termicznie jest także olej z zarodków ryżu. Jego zaletą jest obojętny smak, a wadą wysoka cena. Sporadycznie do smażenia można stosować olej kokosowy (np. do smażenia pączków lub faworków na koniec karnawału). Olej ten zawiera około 92% kwasów tłuszczowych nasyconych (w tym 47% kwasu laurynowego i 26,5% kwasu mirystynowego). Z dostępnych danych wynika, że spożywanie oleju kokosowego zwiększa stężenie cholesterolu całkowitego i LDL.
Piśmiennictwo
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.
Szukasz poradni, oddziału lub SOR w swoim województwie? Chętnie pomożemy. Skorzystaj z naszej wyszukiwarki placówek.
Twój pacjent ma wątpliwości, kiedy powinien zgłosić się do lekarza? Potrzebuje adresu przychodni, szpitala, apteki? Poinformuj go o Doradcy Medycznym Medycyny Praktycznej