Stężenie immunoglobulin można zbadać zarówno w stanie zdrowia, jak i podczas infekcji. O ile poziom immunoglobulin oceniony u zdrowego pacjenta informuje nas o podstawowej produkcji tych białek, o tyle badanie przeprowadzone w trakcie infekcji określa zdolność organizmu do aktywacji układu odporności. W trakcie infekcji, szczególnie o ciężkim przebiegu, zwiększa się stężenie immunoglobulin w surowicy. Oceniając stężenie IgG w trakcie infekcji bakteryjnej, spodziewamy się wyniku w górnych granicach normy lub zwiększonego. Stężenie IgG bliskie dolnej granicy normy może świadczyć o nieprawidłowej funkcji układu odporności. Diagnostykę odporności humoralnej warto uzupełnić o badanie produkcji swoistych przeciwciał (np. poszczepiennych). W przypadku stwierdzenia hipogammaglobulinemii należy dodatkowo zmierzyć stężenie białka całkowitego w surowicy, aby wykluczyć wtórną przyczynę niedoboru odporności.
Piśmiennictwo
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.
Szukasz poradni, oddziału lub SOR w swoim województwie? Chętnie pomożemy. Skorzystaj z naszej wyszukiwarki placówek.
Twój pacjent ma wątpliwości, kiedy powinien zgłosić się do lekarza? Potrzebuje adresu przychodni, szpitala, apteki? Poinformuj go o Doradcy Medycznym Medycyny Praktycznej