Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Czy wszyscy powinni spożywać mleko i nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu, również dzieci z prawidłową masą ciała?

12.01.2021

Odpowiedziała

dr inż. Joanna Rachtan-Janicka
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Mleko i produkty mleczne stanowią cenne źródło białka o dużej wartości biologicznej (wartość biologiczną białka pokarmowego mierzy się zawartością egzogennego aminokwasu, którego jest najmniej; zawartość tego właśnie aminokwasu decyduje o prawidłowej syntezie białka ustrojowego – przyp. red.) oraz wapnia. Są źródłem witamin z grupy B oraz A i D, a także magnezu, potasu i cynku. Zaleca się spożywanie 2 szklanek mleka lub jogurtu i kefiru, natomiast sery twarogowe i podpuszczkowe (żółte i pleśniowe) należy ograniczyć do około 30 g dziennie (1 plaster) ze względu na dużą zawartość tłuszczu w suchej masie.

Tłuszcze nasycone mają niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka, dlatego w codziennej diecie należy stosować produkty o obniżonej zawartości tłuszczu (mleko i przetwory mleczne półtłuste o zawartości 2% tłuszczu). Ograniczenie spożycia pełnotłustych produktów mlecznych stanowi element pierwotnej profilaktyki nadwagi oraz otyłości i dotyczy całej populacji Polski. Dopuszcza się okazjonalne spożycie mleka i przetworów mlecznych pełnotłustych, jeśli większość produktów w diecie dziecka stanowią produkty półtłuste. Należy przypomnieć, że śmietanka (zawartość tłuszczu 9–36%) oraz śmietana (zawartość tłuszczu 6–22%) są zaliczane do grupy tłuszczów spożywczych, a nie przetworów mlecznych, a ich spożycie podlega podobnym ograniczeniom jak spożycie innych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.

Piśmiennictwo:

1. Szajewska H., Horvath A. (red.): Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży. Kraków, Medycyna Praktyczna, 2017

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Placówki

Szukasz poradni, oddziału lub SOR w swoim województwie? Chętnie pomożemy. Skorzystaj z naszej wyszukiwarki placówek.

Doradca medyczny

Twój pacjent ma wątpliwości, kiedy powinien zgłosić się do lekarza? Potrzebuje adresu przychodni, szpitala, apteki? Poinformuj go o Doradcy Medycznym Medycyny Praktycznej