Mleko i produkty mleczne stanowią cenne źródło białka o dużej wartości biologicznej (wartość biologiczną białka pokarmowego mierzy się zawartością egzogennego aminokwasu, którego jest najmniej; zawartość tego właśnie aminokwasu decyduje o prawidłowej syntezie białka ustrojowego – przyp. red.) oraz wapnia. Są źródłem witamin z grupy B oraz A i D, a także magnezu, potasu i cynku. Zaleca się spożywanie 2 szklanek mleka lub jogurtu i kefiru, natomiast sery twarogowe i podpuszczkowe (żółte i pleśniowe) należy ograniczyć do około 30 g dziennie (1 plaster) ze względu na dużą zawartość tłuszczu w suchej masie.
Tłuszcze nasycone mają niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka, dlatego w codziennej diecie należy stosować produkty o obniżonej zawartości tłuszczu (mleko i przetwory mleczne półtłuste o zawartości 2% tłuszczu). Ograniczenie spożycia pełnotłustych produktów mlecznych stanowi element pierwotnej profilaktyki nadwagi oraz otyłości i dotyczy całej populacji Polski. Dopuszcza się okazjonalne spożycie mleka i przetworów mlecznych pełnotłustych, jeśli większość produktów w diecie dziecka stanowią produkty półtłuste. Należy przypomnieć, że śmietanka (zawartość tłuszczu 9–36%) oraz śmietana (zawartość tłuszczu 6–22%) są zaliczane do grupy tłuszczów spożywczych, a nie przetworów mlecznych, a ich spożycie podlega podobnym ograniczeniom jak spożycie innych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.
Piśmiennictwo
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.
Szukasz poradni, oddziału lub SOR w swoim województwie? Chętnie pomożemy. Skorzystaj z naszej wyszukiwarki placówek.
Twój pacjent ma wątpliwości, kiedy powinien zgłosić się do lekarza? Potrzebuje adresu przychodni, szpitala, apteki? Poinformuj go o Doradcy Medycznym Medycyny Praktycznej