Odpowiedź
prof. dr hab. n. med. Hanna Szajewska
Klinika Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego
Ze względu na brak wystarczających danych eksperci European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI) uznali, że nie można sformułować zalecenia „za” lub „przeciw” karmieniu piersią w zapobieganiu alergii na pokarm. Należy jednak zachęcać do karmienia piersią ze względu na inne wynikające z tego korzyści. Dobrze udokumentowane korzyści dla dziecka obejmują mniejsze ryzyko chorób infekcyjnych przewodu pokarmowego, układu oddechowego, zapalenia ucha środkowego w pierwszych 2 latach życia, mniejsze ryzyko wady zgryzu, prawdopodobnie mniejsze ryzyko otyłości i cukrzycy typu 2 oraz wyższą inteligencję.
Piśmiennictwo:
1. Halken S., Muraro A., de Silva D. i wsp.: European Academy of Allergy and Clinical Immunology Food Allergy and Anaphylaxis Guidelines Group. EAACI guideline: Preventing the development of food allergy in infants and young children (2020 update). Pediatr. Allergy Immunol., 2021; 32 (5): 843–8582. Victora C.G., Bahl R., Barros A.J.: Lancet Breastfeeding Series Group. Breastfeeding in the 21st century: epidemiology, mechanisms, and lifelong effect. Lancet, 2016; 387 (10017): 475–490