Szczepienie przeciwko rotawirusom a ryzyko zachorowania na celiakę i cukrzycę typu 1

Data utworzenia:  30.08.2017
Aktualizacja: 28.06.2017
Rotavirus vaccination and the risk of celiac disease or type 1 diabetes in Finnish children at early life
Outi V. i wsp.
Pediatr. Infect. Dis. J., 2017. doi: 10.1097/INF.0 000 000 000 001 600

Opracowały: lek. Iwona Rywczak, mgr Małgorzata Ściubisz

W fińskim populacyjnym badaniu kohortowym oceniono, czy szczepienie przeciwko rotawirusom (RV) wpływa na ryzyko wystąpienia celiakii lub cukrzycy typu 1. W Finlandii, kraju o bardzo dużej zapadalności na cukrzycę typu 1, powszechne szczepienia niemowląt przeciwko RV wprowadzono we wrześniu 2009 roku. Badaniem objęto populację dzieci urodzonych w latach 2009–2010. Dane o nowych przypadkach celiakii i cukrzycy typu 1 rozpoznanych w latach 2009–2014 pozyskano z bazy dokumentującej hospitalizacje w fińskich szpitalach.

W badaniu uwzględniono 94 437 dzieci zaszczepionych przeciwko RV i 27 213 dzieci nieszczepionych. 293 z tych dzieci zachorowało na celiakię (w tym 201 zaszczepionych przeciwko RV), a 345 na cukrzycę typu 1 (w tym 243 zaszczepionych przeciwko RV). W porównaniu z dziećmi nieszczepionymi, dzieci, które otrzymały szczepionkę przeciwko RV, nie były narażone na większe ryzyko zachorowania na cukrzycę (RR: 0,91 [95% CI: 0,69–1,20]) ani na celiakię (RR: 0,87 [95% CI: 0,65–1,17]).

Autorzy badania wyciągnęli wniosek, że doustna szczepionka przeciwko RV nie wpływa na ryzyko wystąpienia celiakii i cukrzycy typu 1. Konieczne jest jednak przeprowadzenie badania z dłuższym okresem obserwacji i uwzględnieniem grup wiekowych, w których zapadalność na te choroby jest większa.

Reklama

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Przegląd badań