Tabela 21.2-1. Wybrane gatunki ryb i owoców morza zalecane i niezalecane w diecie kobiet planujących ciążę, kobiet ciężarnych, kobiet karmiących piersią oraz małych dziecia

 

Zalecenie

Gatunek

najlepszy, zalecane

dorsz, flądra, łosoś norweski, makrela atlantycka, morszczuk, pstrąg (hodowlany), ryba maślana, sardela, sardynka, sum, szprot, śledź

langusta, krab, krewetki, kalmary, przegrzebki, ostrygi

dobry, sporadycznieb

halibut, karp, makrela hiszpańska, marlin, okoń, śledź, żabnica

lepiej unikaćc

gardłosz atlantycki, łosoś bałtycki wędzony, makrela królewska, miecznik, płytecznik, panga, rekin, szczupak, szprotki wędzone, tilapia, tuńczyk, węgorz amerykański

a opracowano na podstawie wytycznych polskich towarzystw naukowych oraz opinii Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i amerykańskiego Urzędu ds. Żywności i Leków (FDA)
b od czasu do czasu w ograniczonej ilości (maks. raz w tygodniu)
c ryzyko największego stężenia rtęci