Wiek |
Zalecana dawka witaminy D (IU/24 h) |
Uwagi |
populacja osób zdrowych | ||
0–6. mż. |
400 |
suplementację należy rozpocząć od pierwszych dni życia, niezależnie od sposobu karmienia |
7.–12. mż. |
400–600 |
w zależności od dawki w pokarmach |
1.–10. rż. |
600–1000 |
u zdrowych dzieci i nastolatków przebywających na słońcu z odkrytymi przedramionami i podudziami przez ≥15 min dziennie w godz. 10.00–15.00 bez kremów z filtrem w okresie od maja do września suplementacja nie jest konieczna, choć bezpieczna jeżeli powyższe warunki nie są spełnione, zaleca się suplementację przez cały rok w dawkach wymienionych w tab. 2., w zależności od masy ciała i spożycia wit. D z pokarmami |
11.–18. rż. |
800–2000 | |
19.–65. rż. |
800–2000 | |
>65.–75. rż. |
800–2000 |
w zależności od masy ciała, suplementację należy prowadzić przez cały rok |
>75. rż. |
2000–4000 |
w zależności od masy ciała, suplementację należy prowadzić przez cały rok |
kobiety w ciąży i karmiące piersią |
2000 |
kobiety planujące ciążę – dawka jak w populacji ogólnej dorosłych, jeżeli to możliwe pod kontrolą stężenia 25(OH)D po potwierdzeniu ciąży – suplementacja pod kontrolą stężenia 25(OH)D w surowicy (zalecany zakres stężenia: 30–50 ng/ml); jeżeli oznaczenie stężenia 25(OH)D nie jest możliwe, zaleca się stosowanie wit. D w dawce 2000 IU/24 h, przez cały okres ciąży i laktacji |
grupy ryzyka niedoboru witaminy D | ||
noworodki urodzone ≤32. tc. |
800 |
od pierwszych dni życia (o ile możliwe jest żywienie enteralne), niezależnie od sposobu karmienia, pod kontrolą stężenia 25(OH)D w surowicy gdy łączna dawka wit. D z suplementów oraz z diety wynosi >1000 IU/24 h, istnieje ryzyko przedawkowania (zwłaszcza u dzieci z urodzeniową masą ciała <1000 g) |
noworodki urodzone między 33. a 36. tc. |
400 |
od pierwszych dni życia, niezależnie od sposobu karmienia suplementację pod kontrolą stężenia 25(OH)D należy rozważyć tylko u dzieci z grup ryzyka (żywienie pozajelitowe przez >2 tyg., ketokonazol przez >2 tyg., leczenie przeciwdrgawkowe, cholestaza, urodzeniowa masa ciała <1500 g) |
otyłe dzieci i młodzież (BMI >90. centyla dla wieku i płci): |
1200–2000 |
w zależności od stopnia otyłości, w okresie od września do kwietnia, a jeśli w okresie letnim nie jest zapewniona odpowiednia synteza skórna, suplementację należy prowadzić przez cały rok |
otyli dorośli (BMI >30 kg/m2): |
|
w zależności od stopnia otyłości przez cały rok; przy racjonalnej ekspozycji na promieniowanie słoneczne dodatkowa doustna suplementacja witaminy D jest bezpieczna |
U pacjentów z grup ryzyka nadwrażliwości na wit. D przed rozpoczęciem suplementacji, jeśli to możliwe, należy ocenić prawdopodobieństwo nadwrażliwości na wit. D (hiperkalcemia, hiperkalciuria, nefrokalcynoza, kamica nerkowa, mutacja genu CYP24A1, mutacja genu SLC34A1 lub inne postaci nadwrażliwości na wit. D w wywiadzie u pacjenta lub jego krewnych) – zalecenie to dotyczy wszystkich grup wiekowych, także osób z grup ryzyka niedoboru wit. D. W grupach ryzyka nadwrażliwości na wit. D suplementację należy ustalać indywidualnie, zachowując ostrożność, najlepiej pod kontrolą wskaźników gospodarki wapniowo-fosforanowej, szczególnie kalcemii, kalciurii i stężenia parathormonu, 25(OH)D i 1,25(OH)2D. IU – jednostki międzynarodowe |