Grupa związków |
Nazwa chemiczna |
Oznaczenie na etykiecie |
konserwanty |
benzoesan sodu |
E-211 |
kwas askorbinowy |
E-200 | |
azotan sodu |
E-251 | |
pirosiarczyn sodu |
E-223 | |
paraben propylu |
E-214–219 | |
sztuczne barwniki |
tartrazyna |
E-102 |
żółcień pomarańczowa |
E-110 | |
amarant |
E-123 | |
czerń PN |
E-151 | |
żółcień chinolinowa |
E-104 | |
indygokarmin |
E-132 | |
naturalne barwniki |
koszenila |
E-120 |
antyoksydanty |
butylowany hydroksyanizol |
E-320 |
butylowany hydroksytoluen |
E-321 | |
propyl gallate |
E-310 | |
tokoferol |
E-306–309 | |
wzmacniacze smaku |
glutaminian sodu |
E-621 |
fenole |
kwas salicylowy |
naturalnie występujący w różnych produktach |
pokarmy |
pomidory, słodka papryka, szpinak, owoce morza, chipsy, rabarbar, oliwki, karczochy, owoce świeże, soki owocowe, owoce kandyzowane, majonez, margaryna, sezam, alkohol |