Tabela. Wybrane związki i produkty zaliczane do pseudoalergenów

Grupa związków

Nazwa chemiczna

Oznaczenie na etykiecie

konserwanty

benzoesan sodu

E-211

kwas askorbinowy

E-200

azotan sodu

E-251

pirosiarczyn sodu

E-223

paraben propylu

E-214–219

sztuczne barwniki

tartrazyna

E-102

żółcień pomarańczowa

E-110

amarant

E-123

czerń PN

E-151

żółcień chinolinowa

E-104

indygokarmin

E-132

naturalne barwniki

koszenila

E-120

antyoksydanty

butylowany hydroksyanizol

E-320

butylowany hydroksytoluen

E-321

propyl gallate

E-310

tokoferol

E-306–309

wzmacniacze smaku

glutaminian sodu

E-621

fenole

kwas salicylowy

naturalnie występujący w różnych produktach

pokarmy

pomidory, słodka papryka, szpinak, owoce morza, chipsy, rabarbar, oliwki, karczochy, owoce świeże, soki owocowe, owoce kandyzowane, majonez, margaryna, sezam, alkohol