Tabela 1. Dieta bezglutenowa

 

Grupa produktów spożywczych

Przykłady produktów spożywczych

dozwolone

– nabiał: mleko płynne i w proszku, sery, twarogi, śmietana, sery żółte, jaja

– wszystkie mięsa i wędlinya, podroby (wątroba, płuca, nerki), ryby

– wszystkie owoce i warzywa, orzechy 

– ryż, kukurydza, soja, tapioka, gryka – wszystkie tłuszcze 

– cukier, miód

– przyprawy, sól, pieprz

– kawa, herbata, kakao

– pieczywo, ciasta i desery przygotowywane z produktów niezawierających glutenu

– wszystkie produkty oznaczone symbolem „przekreślonego kłosa”

zabronione

– przetwory z pszenicy, żyta, jęczmienia i owsab

– bułkia, chleb zwykły, chleb razowy, pieczywo chrupkie

– zwykłe makarony

– kasza mannaa, jęczmienna, owsianab 

– pęczak, płatki owsianeb

– ciasta, herbatniki, słodycze zawierające gluten

a Mielona bułka i kasza manna są dodawane do niektórych wyrobów mięsnych (parówki, pasztety, kiszka pasztetowa).

b W niektórych krajach spożywanie owsa jest dopuszczone. Warunkiem jest gwarancja braku zanieczyszczenia nawet minimalną ilością glutenu pochodzącego z pszenicy, żyta lub jęczmienia.

Przedrukowano z 1. pozycji piśmiennictwa.