Grupa produktów spożywczych |
Przykłady produktów spożywczych |
dozwolone |
– nabiał: mleko płynne i w proszku, sery, twarogi, śmietana, sery żółte, jaja – wszystkie mięsa i wędlinya, podroby (wątroba, płuca, nerki), ryby – wszystkie owoce i warzywa, orzechy – ryż, kukurydza, soja, tapioka, gryka – wszystkie tłuszcze – cukier, miód – przyprawy, sól, pieprz – kawa, herbata, kakao – pieczywo, ciasta i desery przygotowywane z produktów niezawierających glutenu – wszystkie produkty oznaczone symbolem „przekreślonego kłosa” |
zabronione |
– przetwory z pszenicy, żyta, jęczmienia i owsab – bułkia, chleb zwykły, chleb razowy, pieczywo chrupkie – zwykłe makarony – kasza mannaa, jęczmienna, owsianab – pęczak, płatki owsianeb – ciasta, herbatniki, słodycze zawierające gluten |
a Mielona bułka i kasza manna są dodawane do niektórych wyrobów mięsnych (parówki, pasztety, kiszka pasztetowa). b W niektórych krajach spożywanie owsa jest dopuszczone. Warunkiem jest gwarancja braku zanieczyszczenia nawet minimalną ilością glutenu pochodzącego z pszenicy, żyta lub jęczmienia. Przedrukowano z 1. pozycji piśmiennictwa. |