Tabela 20.5-1. Dieta bezmlecznaa

zabronione: mleko, produkty mleczne, maślanka, twarogi, serwatka, sery żółte, kazeina, laktoalbumina

Pokarm

Dozwolone

Zabronione

napoje

soki owocowe, napoje gazowane, kakao bez dodatków mlecznych, śmietanki bezmleczne, substytuty mleka (mogą mieć dodatki mleczne – czytaj dokładnie ulotki!)

mleko świeże, skondensowane, proszkowane, koktajle mleczne, jogurty, kefiry, produkty śniadaniowe typu instant, gotowa gorąca czekolada

pieczywo i krakersy

pieczywo francuskie, włoskie, wiedeńskie, bagietki, tosty francuskie, mogą być przygotowane z dozwolonej mąki i jaj bez dodatku mleka, solanki, krakersy graham

pieczywa, herbatniki itp. produkowane z dodatkiem mleka lub jego składnikami (np. hamburgery, bułeczki z rodzynkami), naleśniki, wafle, pączki, różne nadzienia, bułki maślane

kasze i wyroby mączne

wszystkie podawane bez mleka i jego produktów lub spożywane na sucho, lub z sokami owocowymi

sery

żadne

jaja

wszystkie

tłuszcze

margaryny bezmleczne, masła roślinne bezmleczne i bez dodatków (kazeiny, serwatki itp.), oleje roślinne, majonezy, sztuczne śmietanki do kawy

masło, margaryna, sosy sałatkowe z mlekiem, jogurtem lub kefirem, śmietana

mięsa, ryby, drób

wszystkie

pasztety, fabryczne i puszkowane kiełbaski, parówki, serdelki, frankfurterki (z wyjątkiem w 100% przygotowanych z mięsa), hamburgery

ziemniaki lub substytuty

wszystkie

puree przygotowane z mlekiem lub masłem

owoce

wszystkie

jarzyny

wszystkie

wszystkie z sosami kremowymi lub masłem

desery

owoce, sorbety (lody bez mleka), ciasta owocowe, szarlotka (ciasto bez masła lub zwykłej margaryny), tapioka, domowe budynie ze skrobi kukurydzianej, kisiele owocowe, ciasteczka bezmleczne, galaretki, chlebek świętojański

ciasta, ciasteczka kremowe, ciasteczka produkowane z mlekiem, lody śmietankowe, komercyjne budynie, budynie typu instant, kremy, lody

słodycze

cukier, dżemy, galaretki, cukierki bezmleczne (np. owocowe dropsy), miód, owoce kandyzowane

cukierki z dodatkiem mleka (np. krówki), czekolada, masła i śmietanki, karmelki

inne

musztarda, sól, pieprz, przyprawy korzenne, masło orzechowe, sosy bez mleka lub śmietanki, chipsy ziemniaczane, frytki, oliwki, chrupki kukurydziane, czysta prażona kukurydza

jogurt, pizza, niektóre sztuczne słodziki

a opracował zespół Kliniki Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego