Tabela. Wprowadzanie pokarmu w domu (wg National Health Service Foundation Trust)

Produkt

Sugerowany sposób przygotowania

Wielkość porcji

jajo kurze

jajo średniej wielkości
– gotować 10 min we wrzącej wodzie
– można posiekać lub przygotować puree i dodać do przecieru owocowego, jogurtu lub kaszy

1 średniej wielkości jajo gotowane na twardo

mleko

mleko krowie świeże, kupione w sklepie, pasteryzowane

100–180 ml

soja

mleko sojowe (nie napój)

100–180 ml

pszenica

herbatniki, biszkopty pszenne, makaron

2 biszkopty
40 g makaronu (gotowanego)

sezam

sezamkia
pasta sezamowaa (100% nasiona sezamu) na chlebie, krążkach ryżowych, dodana do przecieru owocowego, jogurtu lub potrawy pikantnej

8 sezamków (2 opakowania)
10 g (2 łyżeczki do herbaty)

orzeszki ziemne

masło orzechowe
zwykłe, całe, standardowej wielkości orzeszki ziemne (dla dzieci <5. rż. posiekane/przetarte)

20 g (2,5 pełnych łyżeczek do herbaty)
20 g (ok. 20 orzeszków ziemnych)

orzechy

zwykłe, całe orzechy standardowej wielkości (dla dzieci <5. rż. posiekane/przetarte)

35 g (mała garść osoby dorosłej)

a Niektóre pasty lub sezamki mogą zawierać inne składniki niż nasiona sezamu. Zwykle jest na nich ostrzeżenie: „mogą zawierać śladową ilość orzechów”. Zaleca się wybrać produkt, który zawiera tylko sezam. Jeśli dziecko jest uczulone na orzechy, zaleca się użycie produktu, który nie zawiera żadnych ostrzeżeń.