Produkt |
Zawartość witaminy D |
mleko i produkty mleczne | |
pokarm kobiecy |
1,5–8 IU/100 ml |
pokarm kobiecy przy stosowaniu suplementacji wit. D |
ok. 20 IU/100 ml |
mleko krowie |
0,4–1,2 IU/100 ml |
mleko modyfikowane początkowe |
40–56 IU/100 ml |
mleko modyfikowane następne |
56–76 IU/100 ml |
mleko modyfikowane >1. rż. |
70–80 IU/100 ml |
preparaty (mieszanki) eliminacyjne |
40–60 IU/100 ml |
kaszki mleczno-ryżowe lub mleczno-zbożowe |
160–480 IU/100 g (ok. 64–80/100 ml) |
ryby | |
węgorz świeży |
1200 IU/100 g |
śledź marynowany |
480 IU/100 g |
śledź w oleju |
808 IU/100 g |
dorsz świeży |
40 IU/100 g |
gotowany/pieczony łosoś |
540 IU/100 g |
gotowana/ pieczona makrela |
152 IU/100 g |
ryby z puszki (tuńczyk, sardynki) |
200–300 IU/100 g |
inne | |
żółtko jajka |
20–50 IU/żółtko |
ser żółty |
7,6–28 IU/100 g |
IU – jednostki międzynarodowe |