produkty dozwolone |
przetwory ze zbóż naturalnie bezglutenowych: ryżu, kukurydzy, gryki, prosa |
mąka ryżowa i kukurydziana, skrobia kukurydziana, mąka ziemniaczana, tapioka, mąka sojowa |
chleb i bułki bezglutenowe |
ryż, płatki ryżowe, kaszki ryżowe błyskawiczne |
płatki kukurydziane, chrupki kukurydziane |
kasza gryczana, jaglana, ciasteczka, słodycze bezglutenowe, skrobia pszenna bezglutenowa |
wszystkie produkty oznaczone symbolem „przekreślony kłos” |
produkty zabronione |
przetwory z pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa |
bułki, chleb zwykły, chleb razowy, pieczywo chrupkie |
zwykłe makarony |
kasza manna, kasza jęczmienna |
pęczak, płatki owsiane |
ciasta, herbatniki |
słodycze zawierające mąkę pszenną |