Tabela. Dieta bezglutenowa

produkty dozwolone

przetwory ze zbóż naturalnie bezglutenowych: ryżu, kukurydzy, gryki, prosa

mąka ryżowa i kukurydziana, skrobia kukurydziana, mąka ziemniaczana, tapioka, mąka sojowa

chleb i bułki bezglutenowe

ryż, płatki ryżowe, kaszki ryżowe błyskawiczne

płatki kukurydziane, chrupki kukurydziane

kasza gryczana, jaglana, ciasteczka, słodycze bezglutenowe, skrobia pszenna bezglutenowa

wszystkie produkty oznaczone symbolem „przekreślony kłos”

produkty zabronione

przetwory z pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa

bułki, chleb zwykły, chleb razowy, pieczywo chrupkie

zwykłe makarony

kasza manna, kasza jęczmienna

pęczak, płatki owsiane

ciasta, herbatniki

słodycze zawierające mąkę pszenną