Tabela. Źródła tłuszczów w diecie

Typ

Produkty

jednonienasycone kwasy tłuszczowe

oleje roślinne np. rzepakowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek, słonecznika
orzeszki ziemne, orzechy
nasiona
awokado

wielonienasycone n-3; omega-3

[ALA]
oleje roślinne np. rzepakowy, sojowy
siemię lniane
kiełki pszenicy
niektóre wzbogacone jaja
[EPA i DHA]
owoce morza (zwłaszcza tłuste ryby np. śledź, łosoś, szprot)
niektóre wzbogacane jaja

wielonienasycone n-6; omega-6

[LA]
oleje roślinne np. sojowy
orzeszki ziemne, orzechy
nasiona
drób

nasycone kwasy tłuszczowe

pełne tłuszcze
produkty mleczne o zmniejszonej zawartości tłuszczu
mięso, drób
oleje roślinne np. kokosowy, z ziaren palmowych

ALA – kwas α-linolenowy, EPA – kwas eikozapentaenowy, DHA – kwas dokozaheksaenowy, LA – kwas linolowy