Fosfolipidy to substancje bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, uzyskiwane z nasion soi. Podstawowym aktywnym składnikiem jest polienylofosfatydylocholina. Podawanie polienylofosfatydylocholiny prowadzi do zwiększenia ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych wbudowanych w błony biologiczne. Pobudza ona aktywność lipazy lipoproteinowej i jej postaci wątrobowej, przyspieszając metabolizm lipoprotein o bardzo małej gęstości (VLDL). Wśród właściwości farmakodynamicznych fosfolipidów wymienia się działanie ochronne na wątrobę, obserwowane w wielu modelach eksperymentalnych ostrego uszkodzenia wątroby, spowodowanego na przykład etanolem, alkoholem alkilowym, czterochlorkiem węgla, paracetamolem i galaktozaminą. Ponadto, w modelach przewlekłych (z zastosowaniem etanolu, tioacetamidu, rozpuszczalników organicznych), obserwowano również hamowanie stłuszczenia i zwłóknienia wątroby. Za podstawowe działanie fosfolipidów uważa się przyspieszenie regeneracji i stabilizację błon komórkowych, hamowanie peroksydacji lipidów oraz hamowanie syntezy kolagenu.
Wskazaniami do stosowania fosfolipidów są ostre i przewlekłe choroby wątroby.
Badania farmakokinetyczne na zwierzętach wykazały, że ponad 90% fosfolipidów z ziaren soi podanych doustnie wchłania się w jelicie cienkim. Większość jest rozkładana przez fosfolipazę A do 1-acylo-lizofosfatydylocholiny, której połowa jest jeszcze podczas wchłaniania w błonie śluzowej jelita cienkiego przekształcana do wielonienasyconej fosfatydylocholiny. Ta z kolei dociera do krwi drogą chłonną i stąd – głównie w postaci związanej z lipoproteinami o dużej gęstości (HDL) – dostaje się do wątroby.
Więcej informacji – patrz: opisy preparatów
w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł