Mechanizm działania
Laktaza (β-D-galaktozydaza) zawarta w preparacie jest naturalnym, oczyszczonym enzymem trawiennym uzyskiwanym z Aspergillus oryzae. Enzym rozkłada laktozę do glukozy i galaktozy. U chorych z niedoborem endogennego enzymu zapobiega gromadzeniu się laktozy w jelicie cienkim i jej rozkładowi przez bakterie z wytworzeniem kwasu mlekowego, dwutlenku węgla i wodoru. Gazy te mogą powodować zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego, takie jak nasilenie perystaltyki jelit, dyskomfort w jamie brzusznej, bóle, wzdęcia, wiatry i biegunka. Laktaza rozpoczyna działanie bezpośrednio po podaniu doustnym i wywiera je na całej długości przewodu pokarmowego.
Farmakokinetyka
Enzym działa w świetle jelit i nie ulega wchłonięciu do krwi.
Nietolerancja laktozy
U chorych z nietolerancją laktozy, u których po spożyciu mleka lub jego przetworów występuje wzdęcie, gromadzenie się gazów, bóle brzucha i biegunka.
Nadwrażliwość na którykolwiek składnik preparatu.
Cukrzyca
Chorzy na cukrzycę powinni zachować szczególną ostrożność, ponieważ po rozłożeniu laktozy do cukrów prostych, wchłanianych następnie do krwi, może nastąpić zwiększenie stężenia glukozy w osoczu.
Leki przeciwcukrzycowe
Poprzez zwiększenie stężenia glukozy w osoczu laktaza może zmniejszać efekt działania leków przeciwcukrzycowych.
Reakcje alergiczne
Ponieważ laktaza jest białkiem, niewykluczone jest wystąpienie alergii.
Można stosować w ciąży.
Stosować w trakcie spożywania mleka lub jego przetworów. Dawkowanie dobierane jest indywidualnie w zależności od stopnia nietolerancji laktozy.
Zwykle stosuje się 250–500 mg p.o. wraz z mlekiem lub produktami mlecznymi. Możliwe jest posypanie produktu mlecznego zawartością kapsułki lub wsypanie jej do mleka. Zwykle stosuje się do 1,5 g/d.
w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł