×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Włosi są najszczuplejsi w Europie

Włosi są najszczuplejsi w Europie - wynika z ogłoszonych ostatnio danych. Z otyłością boryka się co 10. mieszkaniec Italii, co stanowi najniższy odsetek w porównaniu z innymi krajami kontynentu. To skutek przede wszystkim dobroczynnej diety śródziemnomorskiej. Raport został sporządzony przez krajowy związek rolników Coldiretti, który przeanalizował dane urzędów statystycznych z Włoch i innych państw.

italian woman on a bike

Włoszka na rowerze, Padova, kwiecień 2011 r. Fot. Luca/flickr.com

Wyniki wskazują jednoznacznie, że Włochy mogą poszczycić się najmniejszą w Unii Europejskiej liczbą mieszkańców powyżej 15. roku życia, którzy mają nadwagę bądź zmagają się z problemem otyłości. W tej kategorii Włosi wyprzedzili nawet Szwedów, gdzie odsetek otyłych wyniósł 12% Tymczasem to oni właśnie uchodzą za naród o najlepszej formie, w którym dominują osoby wysokie i szczupłe - podkreślono.

Kolejne miejsca zajęli Austriacy, Duńczycy i Francuzi. Na dole rankingu znaleźli się Brytyjczycy; 25% z nich zmaga się z otyłością. Nieco lepiej od nich wypadają Luksemburczycy (23% otyłych) , a także Węgrzy oraz Grecy (20%). Pozostałe narody znajdują się między tymi dwoma biegunami, w tym Polacy - bliżej bieguna brytyjskiego.

Związek rolników podkreśla, że Włosi zawdzięczają swą formę głównie podstawowym składnikom zdrowej diety śródziemnomorskiej, tj. warzywom, owocom, oliwie, ale także makaronowi i tradycyjnemu kieliszkowi wina, wypijanemu – co ważne - do posiłku.

Rolniczy eksperci ostrzegają jednak, że pierwsze miejsce Włochów jest zagrożone z powodu licznych błędów w odżywianiu, jakie popełniają głównie młodzi ludzie w tym kraju. Podczas gdy średnia krajowa osób otyłych wynosi 10%, w młodszych pokoleniach ci z nadwagą stanowią już prawie jedną trzecią. Sygnałem alarmowym jest też spadek codziennej konsumpcji warzyw i owoców w rodzinach.

"Liczne badania naukowe potwierdziły, że warzywa i owoce są prawdziwym eliksirem długowieczności" - przypomniał przy tej okazji szef Coldiretti Roberto Moncalvo na poświęconej żywności światowej wystawie Expo w Mediolanie.

Włoska organizacja rolnicza prowadzi kampanię we włoskich szkołach podstawowych i średnich, prezentując uczniom zasady zdrowego odżywiania. Na ten rok szkolny zaplanowano łącznie ponad 3 tysiące lekcji na ten temat dla 100 tysięcy dzieci i nastolatków w całym kraju.

12.10.2015
Zobacz także
  • Dieta śródziemnomorska
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta