Pytanie nadesłane do redakcji
Od dłuższego czasu mam obsesję badania sobie poziomu cukru glukometrem, ponieważ mój tata ma cukrzycę. Jestem osobą szczupłą, dość ruchliwą, ale jem ogromne ilości słodyczy. Jest to dla mnie bardziej jak uzależnienie niż jakaś konieczność ich jedzenia i chciałabym zapytać, czy to może spowodować, że w przyszłości będę miała cukrzycę? Gdy mierzyłam ostatnio poziom cukru na czczo, to wynosił 4,9 z jednej ręki, a z drugiej w tym samym czasie 5,7. Co to oznacza?
Odpowiedziała
dr n. med. Elżbieta Orłowska-Kunikowska
Klinika Nadciśnienia Tętniczego i Diabetologii
Gdański Uniwersytet Medyczny
Zwiększone ryzyko zachorowania na cukrzycę istnieje, jeśli na cukrzycę typu 2 choruje ojciec, matka lub rodzeństwo. Oprócz predyspozycji genetycznej do ujawnienia się tej choroby konieczne jest występowanie dodatkowych czynników ryzyka, z których najważniejsze to wiek, nadwaga, otyłość oraz mała aktywność fizyczna. Jedzenie słodyczy nie zwiększa ryzyka zachorowania, ale może prowadzić do przyrostu masy ciała.
Ze względu na cukrzycę u ojca powinna Pani wykonywać regularne (raz w roku) badania stężenia glukozy we krwi w laboratorium, a nie z użyciem glukometru. Należy wówczas oznaczać glikemię na czczo lub wykonać test tolerancji glukozy z użyciem 75 g glukozy. Prawidłowe stężenie glukozy na czczo w krwi żylnej wynosi od 70 do 99 mg/dl (3,9-5,5 mmol/l), a prawidłowe stężenie glukozy w 120. minucie doustnego testu tolerancji glukozy: <140 mg/dl (7,8 mmol/l).