×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Magnez zmniejsza ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2

DW

Metaanaliza opublikowana w czasopiśmie BMC Medicine wskazuje, że dieta bogata w magnez może zmniejszać ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu i cukrzycy typu 2. Zdaniem autorów badania jest to do tej pory największa opublikowana metaanaliza, obejmująca ponad milion osób z dziewięciu krajów.

orzechy
Fot. Pixabay.com

Naukowcy z Uniwersytetu Zhejiang i Uniwersytetu Zhengzhou w Chinach wykazali, że u osób spożywających dietę o największej zawartości magnezu występuje o 10% mniejsze ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, 12% mniejsze ryzyko udaru mózgu i 26% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 – w porównaniu z osobami, u których spożycie magnezu mieściło się w najniższych kategoriach. Wyniki badania wskazują także, że dodatkowe 100 mg dziennie magnezu dostarczonego wraz z dietą może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu o 7% i cukrzycy typu 2 o 19%.

Magnez pełni w organizmie wiele różnorodnych funkcji – m. in. uczestniczy w syntezie białka i kwasów nukleinowych oraz metabolizmie glukozy. Bierze także w udział w przewodnictwie nerwowym i kurczliwości mięśni. Do najlepszych pokarmowych źródeł magnezu zalicza się kaszę gryczaną, nasiona roślin strączkowych, orzechy, kakao, czekoladę gorzką i pełnoziarniste pieczywo.

W powyższej analizie zebrano dane z 40 badań epidemiologicznych, obejmujących lata 1999–2016, w których oceniano związek między spożyciem magnezu wraz z dietą a wystąpieniem różnych chorób, w tym choroby niedokrwiennej serca i cukrzycy typu 2. We wszystkich badaniach spożycie magnezu określano na podstawie kwestionariusza częstości spożycia lub 24-godzinnego wywiadu żywieniowego.

Zaobserwowano, że spożycie magnezu różniło się znacznie między poszczególnymi badaniami, dlatego autorzy pracy postanowili zbadać zależność efektu od dawki na każde dodatkowe 100 mg spożytego magnezu w ciągu dnia.

Jak wiadomo, metaanaliza opiera się na badaniach obserwacyjnych, nie można więc wykluczyć działania innych czynników – biologicznych lub związanych ze stylem życia – które wpływają na wynik końcowy. Nie można także odpowiedzieć na pytanie, czy to właśnie magnez jest bezpośrednio odpowiedzialny za zmniejszenie ryzyka wyszczególnionych chorób. Analiza była jednak bardzo obszerna, co zapewnia solidne dane, które z dużym prawdopodobieństwem można uznać za stabilne przy uwzględnieniu takich czynników, jak płeć czy pochodzenie. Według autorów ich analiza stanowi potwierdzenie przekonania, że zwiększone spożycie pokarmów bogatych w magnez może być korzystne dla ogólnego stanu zdrowia człowieka.

Źródło:

Xuexian Fang, Kai Wang, Dan Han i wsp.: Dietary magnesium intake and the risk of cardiovascular disease, type 2 diabetes, and all-cause mortality: a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. BMC Medicine, opublikowano 08.12.2016.
04.01.2017
Zobacz także
  • Magnez
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta