Poszczenie co drugi dzień w celu zmniejszenia masy ciała upośledza działanie insuliny, co może zwiększać ryzyko zachorowania na cukrzycę - sugerują wyniki badań zaprezentowane podczas dorocznego kongresu Europejskiego Towarzystwa Endokrynologicznego w Barcelonie.
Fot. pixabay.com
Podczas tegorocznego Europejskiego Kongresu Endokrynologicznego (European Congress of Endocrinology, ECE) zespół naukowców z Uniwersytetu w Sao Paulo zaprezentował wyniki badań na modelu zwierzęcym, z których wynika, że trzymiesięczny okresowy post (dieta IF, intermittent fasting) wywołuje spadek masy wysp trzustkowych i zwiększa insulinooporność u szczurów wistar.
W wyniku przeprowadzonych eksperymentów okazało się, że dieta polegająca na okresowym poście spowodowała spadek masy ciała i ograniczyła ilość spożywanych pokarmów. Jednocześnie spowodowała powiększenie się żołądków zwierząt, rozrost tkanki tłuszczowej i redukcję tkanki mięśniowej. Zwiększyła również stężenie insuliny w osoczu zarówno na początku badania jak i po podaniu glukozy. W toku badań in vitro okazało się, że dieta zintensyfikowała sekrecję insuliny, zwiększyła metabolizm glukozy i nasiliła wytwarzanie reaktywnych form tlenu przy jednoczesnym spadku masy ciała szczurów. Ponadto zaobserwowano fosforylację AKT w tkankach obwodowych, co wskazywałoby na wzrost insulinooporności.
Brazylijczycy sugerują więc, że dieta IF może nie być wskazana dla osób, które chcą schudnąć.