Pytanie nadesłane do redakcji
Jak wyliczyć wymiennik węglowodanowy zupy?
Odpowiedziała
dr n. med. Elżbieta Orłowska-Kunikowska
Klinika Nadciśnienia Tętniczego i Diabetologii
Gdański Uniwersytet Medyczny
Precyzyjne oszacowanie ilości węglowodanów w zupie nie zawsze jest możliwe.
W miarę dokładnie można policzyć zawartość wymienników węglowodanowych, jeśli zupę przyrządzamy samodzielnie. Wówczas należy policzyć ilość użytych do jej przygotowania porcji węglowodanów (np. kasza jęczmienna – 1 łyżka, czyli 1 porcja) lub zważyć poszczególne składniki, które zawierają węglowodany i na tej podstawie oszacować ilość wymienników węglowodanowych (WW), pamiętając, że 1 WW to ilość węglowodanów odpowiadająca 10 g przyswajalnych węglowodanów. Jeśli zużyliśmy np. 4 WW, uzyskując 2 litry zupy, to porcja 250 ml zawiera 0,5 WW.
Inny prostszy, ale mniej dokładny sposób to założenie, że 1 chochla zupy to w przybliżeniu od 0,25 do 0,5 WW.