×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Obliczanie wymienników węglowodanowych w zupie

Pytanie nadesłane do redakcji

Jak wyliczyć wymiennik węglowodanowy zupy?

Odpowiedziała

dr n. med. Elżbieta Orłowska-Kunikowska
Klinika Nadciśnienia Tętniczego i Diabetologii
Gdański Uniwersytet Medyczny

Precyzyjne oszacowanie ilości węglowodanów w zupie nie zawsze jest możliwe.

W miarę dokładnie można policzyć zawartość wymienników węglowodanowych, jeśli zupę przyrządzamy samodzielnie. Wówczas należy policzyć ilość użytych do jej przygotowania porcji węglowodanów (np. kasza jęczmienna – 1 łyżka, czyli 1 porcja) lub zważyć poszczególne składniki, które zawierają węglowodany i na tej podstawie oszacować ilość wymienników węglowodanowych (WW), pamiętając, że 1 WW to ilość węglowodanów odpowiadająca 10 g przyswajalnych węglowodanów. Jeśli zużyliśmy np. 4 WW, uzyskując 2 litry zupy, to porcja 250 ml zawiera 0,5 WW.

Inny prostszy, ale mniej dokładny sposób to założenie, że 1 chochla zupy to w przybliżeniu od 0,25 do 0,5 WW.

28.01.2013
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta