Napoje niskokaloryczne, w których stosowane są syntetyczne substancje słodzące, mogą zwiększać ryzyko udaru u kobiet po menopauzie - wynika z badań opublikowanych w piśmie "Stroke" wydawanym przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne.
Fot. pixabay.com
W badaniach wzięło udział ponad 81,7 tys. kobiet, które w momencie zapisu miały od 50 do 79 lat. Dane zbierane były średnio przez 12 lat. Podczas ewaluacji, która miała miejsce co trzy lata uczestniczki dostarczały m.in. informacji na temat tego, ile w ciągu ostatnich trzech miesięcy spożywały napojów niskokalorycznych, czyli napojów gazowanych lub owocowych ze sztucznymi słodzikami. Dane nie uwzględniały jednak konkretnych nazw substancji słodzących.
W porównaniu z kobietami spożywającymi niskokaloryczne sztucznie słodzone napoje raz w tygodniu lub wcale, u pań, które sięgały po nie dwukrotnie w ciągu dnia (lub częściej) występowało podwyższone ryzyko udaru niedokrwiennego mózgu (o 31 proc.), chorób układu sercowo-naczyniowego (o 29 proc.) oraz większe ogólne ryzyko zgonu (o 16 proc.).
W przypadku niektórych grup kobiet ryzyko zwiększało się ponad dwukrotnie. Do tych grup zaliczały się m.in. kobiety otyłe oraz Afroamerykanki.
Podczas analizy uwzględniono wiele innych czynników ryzyka udaru, takich jak wiek, nadciśnienie tętnicze czy palenie papierosów.
"Wiele osób, które mają problemy z nadwagą lub otyłością spożywa napoje zwierające syntetyczne substancje słodzące w celu ograniczenia liczby kalorii w swoim jadłospisie. Nasze badania oraz inne analizy obserwacyjne wskazują jednak, że spożywanie ich w dużych ilościach nie jest bezpieczne" - podkreśla autorka badań dr Yasmin Mossavar-Rahmani z Albert Einstein College of Medicine w Nowym Jorku.
Badaczka dodaje, że zgodnie z zaleceniami Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego, najlepszym napojem dietetycznym jest woda.