×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Kawa zapobiega cukrzycy typu 2

www.acs.org

Duńscy naukowcy zidentyfikowali związki obecne w kawie, które zapobiegają cukrzycy typu 2 - informuje czasopismo Journal of Natural Products.

coffee

Fot. Gunel Farhadli / FoodiesFeed

Badaczom z Danii udało się zidentyfikować dwa związki odpowiedzialne za zapobieganie cukrzycy typu 2: kwas kawowy i kafestol. Zespół pod kierunkiem endokrynologa dr Sorena Gregersena ze Szpitala Uniwersyteckiego w Aarhus badał wpływ różnych związków pochodzących z kawy na szczury.

Naukowcy zaobserwowali m.in., że kwas kawowy powodował zwiększenie wydzielania insuliny po dodaniu glukozy. Ponadto zauważyli, że kafestol nasilał wychwyt glukozy w komórkach mięśniowych gryzoni, osiągając poziom typowy dla obecnie stosowanych leków przeciwcukrzycowych.

Gregersen twierdzi, że kafestol jest potencjalnie dobrym punktem wyjścia do dalszego opracowywania leków przeciwcukrzycowych. Dopóki takowe nie powstaną zaleca wypijanie 2–3 filiżanek kawy dziennie.

05.01.2016
Zobacz także
  • Mała czarna – nie taka „straszna”
  • Insulina
  • Cukrzyca typu 2
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta