×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Składnik kawy opóźnia wystąpienie cukrzycy typu 2

Kafestol, substancja wchodząca w skład kawy, poprawia insulinowrażliwość, dzięki czemu wykazuje ona działanie ochronne przed cukrzycą typu 2, informuje czasopismo Journal of Natural Products.


Fot. pixabay.com

Skuteczne działanie kafestolu – substancji, która może pomóc w uniknięciu lub zahamowaniu rozwoju cukrzycy typu 2 – potwierdzili doświadczalnie naukowcy z Uniwersytetu Aarhus w Danii. Eksperyment prowadzono na trzech grupach myszy KKay opornych na działanie insuliny. Dwie grupy otrzymywały różne dawki kafestolu, a trzecia była grupą kontrolną.

Po 10 tygodniach u gryzoni karmionych kafestolem zaobserwowano niższą glikemię i lepszą zdolność sekrecji insuliny w porównaniu do zwierząt z grupy kontrolnej. Jednocześnie odnotowano, że kafestol nie powodował hipoglikemii, która może być wystąpić jako niepożądany skutek stosowania niektórych leków przeciwcukrzycowych. Na tej podstawie naukowcy stwierdzili, że spożywanie kafestolu może opóźnić wystąpienie cukrzycy typu 2 u myszy oraz że związek ten warto poddać dalszym badaniom.

16.10.2017
Zobacz także
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta