Kafestol, substancja wchodząca w skład kawy, poprawia insulinowrażliwość, dzięki czemu wykazuje ona działanie ochronne przed cukrzycą typu 2, informuje czasopismo Journal of Natural Products.
Fot. pixabay.com
Skuteczne działanie kafestolu – substancji, która może pomóc w uniknięciu lub zahamowaniu rozwoju cukrzycy typu 2 – potwierdzili doświadczalnie naukowcy z Uniwersytetu Aarhus w Danii. Eksperyment prowadzono na trzech grupach myszy KKay opornych na działanie insuliny. Dwie grupy otrzymywały różne dawki kafestolu, a trzecia była grupą kontrolną.
Po 10 tygodniach u gryzoni karmionych kafestolem zaobserwowano niższą glikemię i lepszą zdolność sekrecji insuliny w porównaniu do zwierząt z grupy kontrolnej. Jednocześnie odnotowano, że kafestol nie powodował hipoglikemii, która może być wystąpić jako niepożądany skutek stosowania niektórych leków przeciwcukrzycowych. Na tej podstawie naukowcy stwierdzili, że spożywanie kafestolu może opóźnić wystąpienie cukrzycy typu 2 u myszy oraz że związek ten warto poddać dalszym badaniom.