×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Układanie diety cukrzycowej

Pytanie nadesłane do redakcji

Witam i proszę uprzejmie o pomoc. W planowaniu poszczególnych posiłków w diecie kierujemy się rozdziałem kalorii w procentach na poszczególne posiłki. Na przykład śniadanie 25%, drugie śniadanie – 10%, obiad – 30%, podwieczorek – 15% i kolacja 20%. Czy w układaniu diety cukrzycowej należy rozliczać liczbowo udział WW i WBT w poszczególnych posiłkach, czy służą one tylko do wyliczenia dawek insuliny, czy jest jeszcze inny zamysł? Serdecznie pozdrawiam, Marta

Odpowiedziała

dr n. med. Elżbieta Orłowska-Kunikowska
Klinika Nadciśnienia Tętniczego i Diabetologii
Gdański Uniwersytet Medyczny

Droga Pani Marto,
przy ustalaniu diety należy koniecznie wziąć pod uwagę rodzaj leczenia: insulina czy tabletki, a w przypadku insuliny także model jej podawania (mieszanki insulinowe, czy intensywna insulinoterapia w schemacie baza/bolus lub osobista pompa insulinowa). Pacjenci z cukrzycą typu 1 na pompie insulinowej obliczają dawkę insuliny na podstawie wymienników węglowodanowych (WW) i wymienników białkowo-tłuszczowych (WBT) zawartych w posiłku. Dużym ułatwieniem przy ustalaniu dawki jest funkcja kalkulatora bolusa, w którą wyposażone są nowsze pompy. Pacjenci z cukrzycą typu 1 leczeni metodą wielokrotnych wstrzyknięć powinni korzystać z systemu wymienników węglowodanowych oraz wartości indeksu glikemicznego (IG), nie korzystają natomiast z WBT.

Pacjenci z cukrzycą typu 2 jeśli stosują schemat baza/bolus (dotyczy to niewielkiej grupy) to postępowanie jest identyczne jak w typie 1 cukrzycy. Pacjenci z cukrzycą typu 2 leczeni mieszankami insulinowymi dwa razy na dobę (przed śniadaniem i przed kolacją) powinny jeść posiłki o stałych porach i stałej zawartości węglowodanów.

Pacjenci z cukrzycą typu 2 leczeni tabletkami powinni ograniczyć spożycie węglowodanów, zwłaszcza prostych, ale nie jest konieczne liczenie WW. W cukrzycy typu 2, która jest często skojarzona z otyłością istotna jest także redukcja kalorii w diecie, a więc ograniczenie spożycia tłuszczu, gdyż dostarcza on najwięcej kalorii. Ponieważ nie wspomina Pani nic o typie cukrzycy, zatem omówiłam ogólne zasady dla rożnych grup chorych. Można również zalecić spożywanie stałej ilości WW na poszczególne posiłki na podstawie dobowego rozkładu kalorycznego wg schematu, który Pani zaproponowała.

25.06.2013
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta