Jak wskazują wyniki wstępnych badań litewskich badaczy, zbyt szybkie jedzenie może zwiększać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Porównując 234 osoby z cukrzycą typu 2 i 468 osób zdrowych zaobserwowano, że osoby jedzące bardzo szybko miały 2,5 krotnie większe prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzyce typu 2 niż osoby spożywające posiłki bez pośpiechu.
Naukowcy zaobserwowali także, że osoby chore na cukrzycę miały większy wskaźnik masy ciała (BMI) oraz niższe wykształcenie w porównaniu z osobami niechorującymi na cukrzycę.
Wyniki zostały zaprezentowane w ramach wspólnej konferencji International Congress of Endocrinology i European Congress of Endocrinology we Florencji, we Włoszech.
Jak podkreślała na kongresie osoba koordynująca badanie, Lina Radzeviciene z Lithuanian University of Health Sciences, ważne jest aby zidentyfikować modyfikowalne (czyli takie, na na które mamy wpływ) czynniki ryzyka, pozwalające zredukować ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Pomimo że badanie wskazuje na zależność między szybkością jedzenia a wystąpieniem cukrzycy, nie należy interpretować tego spostrzeżenia jako bezpośredniej przyczyny cukrzycy typu 2. Podkreślić należy, że zanim wyniki badań ukażą sie w czasopiśmie medycznym, zagadnienie to wymaga głębszej analizy.