×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Homocysteina

lek. med. Katarzyna Kapturkiewicz

Czym jest homocysteina?

Homocysteina to aminokwas powstający z przemian chemicznych naturalnie występującego w organizmie człowieka aminokwasu pochodzenia zwierzęcego – metioniny.

Norma w oznaczeniach laboratoryjnych dla homocysteiny mieści się w granicach 5–15 µmol/l.

Jaką funkcję w organizmie pełni homocysteina?

Homocysteina ma działanie aterogenne, co oznacza, że przyspiesza rozwój zmian miażdżycowych w tętnicach. Co więcej, wykazuje aktywność prozakrzepową, czyli zwiększa ryzyko potencjalnej zakrzepicy naczyń.

Jakie są przyczyny nadmiernego stężenia homocysteiny (hiperhomocysteinemii)?

Przyczyny nadmiernego stężenia homocysteiny można podzielić na dwie grupy:

  • pierwotne – uwarunkowane genetycznie
  • wtórne – spowodowane najczęściej chorobami.

Pierwotne przyczyny hiperhomocysteinemii spowodowane są mutacjami genetycznymi w łańcuchu przemian metabolicznych metioniny, czyli aminokwasu, z którego powstaje homocysteina.

Zdecydowanie częstsze są przyczyny wtórne. Niedobory witaminowe stanowią znaczną część wtórnych przyczyn dużego stężenia homocysteiny, najistotniejszy jest niedobór kwasu foliowego, a także witamin B12 i B6. Choroby przewlekłe także przyczyniają się do wzrostu stężenia homocysteiny – przewlekła niewydolność nerek, choroba Asddisona i Biermera, choroby nowotworowe, takie jak białaczka limfoblastyczna czy rak jajnika, a także łuszczyca. Szczególne ryzyko dotyczy niewydolności nerek, ponieważ nieodzownie wiąże się z tzw. mikroalbuminurią, która jest niezależnym czynnikiem ryzyka miażdżycy oraz zakrzepicy.

Kiedy lekarz zleca oznaczenie stężenia homocysteiny?

Lekarz zazwyczaj zleci oznaczenie stężenia homocysteiny u pacjentów po incydencie sercowo-naczyniowym (np. po zawale) u pacjentów, u których wcześniej nie stwierdzano czynników ryzyka, u pacjentów po incydencie sercowo-naczyniowym, który wystąpił przed 40. rż. oraz u pacjentów z przewlekłą niewydolnością nerek.

Jakie jest postępowanie w przypadku zwiększonego stężenia homocysteiny?

Ponieważ zwiększone stężenie homocysteiny jest niezależnym czynnikiem rozwoju miażdżycy, a także zwiększa ryzyko zakrzepicy, konieczne jest podjęcie próby obniżenia jej stężenia.

Zgodnie z najnowszymi zaleceniami wskazana jest suplementacja witaminami, przede wszystkim kwasem foliowym, ale także witaminami B12 i B6. Leczenie przynosi nieco gorsze efekty w przypadku defektów genetycznych szlaków przemiany cysteiny. Znacznie lepsze efekty osiągane są, gdy przyczyną hiperhomocysteinemii są niedobory witaminowe.

28.09.2017
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta