Kwas foliowy (pteroiloglutaminowy) jest witaminą z grupy B.
W organizmie ulega przemianie do swej aktywnej postaci – kwasu tetrahydrofoliowego, który jest koenzymem (związkiem wspomagającym) wielu reakcji enzymatycznych (uczestniczy w syntezie związków purynowych, pirymidynowych, kwasu deoksyrybonukleinowego, w przemianach aminokwasów i mrówczanów). Kwas foliowy jest niezbędny w procesie podziału komórki i dlatego odgrywa istotną rolę w tych tkankach, w których podziały komórkowe są szczególnie intensywne (np. układ krwiotwórczy, tkanki płodu, komórki nabłonka przewodu pokarmowego). Jest również bezwzględnie konieczny w procesie wytwarzania osłonki mielinowej włókien nerwowych. Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na kwas foliowy wynosi ok. 400 μg. Rośnie ono rośnie nawet 2-krotnie u kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią oraz u osób uzależnionych od alkoholu. Najbogatszymi źródłami pokarmowymi kwasu foliowego są: wątroba, nerki, drożdże, zielone warzywa i orzechy. Niedobory kwasu foliowego objawiają się niedokrwistością megaloblastyczną z leukopenią i małopłytkowością. Kwas foliowy zmniejsza ryzyko wystąpienia wad wrodzonych związanych z nieprawidłowym zamykaniem cewy nerwowej.
Kwas foliowy jest wskazany do stosowania w następujących przypadkach: profilaktyka i leczenie niedokrwistości megaloblastycznej, leukopenii, stanów niedoboru kwasu foliowego związanych z zaburzeniami wchłaniania, sprue, celiakią, niedożywieniem, pelagrą, alkoholizmem, łuszczycą, długotrwałym stosowaniem dializ; zapobieganie wadom wrodzonym cewy nerwowej; profilaktycznie w chorobach przebiegających z hemolizą krwi, jak niedokrwistość sierpowatokrwinkowa, talasemie, zimnica; ciąża i okres karmienia piersią; zatrucia antagonistami kwasu foliowego.
Po podaniu doustnym kwas foliowy dobrze się wchłania z jelita cienkiego, osiągając maksymalne stężenie w osoczu po ok. 2–3 godzinach. Wiąże się z białkami osocza i przenika do wszystkich tkanek. Jego biologiczny okres półtrwania wynosi ok. 3–3,5 godzin. Magazynowany jest przede wszystkim w wątrobie, tam też jest metabolizowany. Ok. 20% dawki wydalane jest z kałem, ok. 2–5 μg/d wydalane jest przez nerki z moczem.
Dawkowanie kwasu foliowego ustalane jest indywidualnie dla każdego pacjenta w zależności od zapotrzebowania.
Kobiety planujące ciążę powinny przynajmniej 3 miesiące przed planowanym poczęciem stosować kwas foliowy w dawce 400 μg raz dziennie. Po zajściu w ciążę dawkę kwasu foliowego ustali lekarz na pierwszej wizycie. Jest to ważna profilaktyka wystąpienia wad wrodzonych związanych z nieprawidłowym zamykaniem cewy nerwowej u dziecka. Należy zwrócić uwagę na skład przyjmowanych preparatów wielowitaminowych, kwas foliowy często jest w nich zawarty.
Dostępne są preparaty OTC (bez recepty), w których zawartość kwasu foliowego wynosi 400 μg, oraz preparaty z wydawane z przepisu lekarza (na receptę). Zawartość kwasu foliowego w tych ostatnich wynosi, w zależności od preparatu, 5 mg lub 15 mg.
w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 12 zł