Ponad 12 tys. ciężarnych skorzystało z porad profesjonalistów, dotyczących zasad zdrowego odżywiania w tym szczególnym dla kobiety i jej dziecka czasie. To jeden z efektów akcji edukacyjnej, jaką prowadziły wspólnie Instytutu „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka” (IPCZD) oraz Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) z ponad 50 placówkami medycznymi na terenie kraju.
Fot. Raúl Hernández González, flickr.com, CC BY 2.0
Akcja była realizowana w ramach projektu „Zachowaj Równowagę”, współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach Swiss Contribution oraz Ministerstwo Zdrowia.
– Udało się nam nie tylko pogłębić wiedzę kobiet w ciąży na temat żywienia i aktywności fizycznej w ciąży, poprawić ich stan odżywienia, lecz także zwiększyć odsetek dzieci z prawidłową urodzeniową masą ciała – mówił podczas konferencji podsumowującej akcję dr Zbigniew Kułaga z IPCZD, lider projektu „Wdrożenie zasad prawidłowego żywienia wśród kobiet w ciąży i matek karmiących i poszerzenie wiedzy o roli aktywności fizycznej”.
Eksperci podkreślają, że uzyskane wyniki wskazują na potrzebę kontynuacji tego rodzaju działań, które powinny być finansowane z pieniędzy publicznych, tak by każda ciężarna (a także szerzej, kobiety w wieku rozrodczym) miała świadomość, jakie znaczenie dla zdrowia dziecka mają jej prawidłowe nawyki i zachowania zdrowotne. Chodzi bowiem nie tylko o żywienie, ale również aktywność fizyczną.
Kobiety mogły usłyszeć m.in., dlaczego powinny jeść dla dwojga, a nie za dwoje. Jeść dla dwojga, czyli – różnorodnie i regularnie, natomiast nie za dużo. Poznawały spis produktów, których w ciąży jeść nie wolno lub których spożycie nie jest wskazane.
Z fachowych porad żywieniowych wraz z elementami aktywności fizycznej, udzielanych w wybranych placówkach medycznych w ramach szwajcarsko-polskiego projektu edukacyjnego „Zachowaj Równowagę” skorzystało ponad 12 tys. kobiet w ciąży (z czego 44 proc. w pierwszej ciąży). Towarzyszące tej akcji materiały edukacyjne były w latach 2013-2016 publikowane na ogólnodostępnej stronie internetowej projektu, teraz zaś są dostępne dla wszystkich zainteresowanych także w formie bezpłatnej unikalnej aplikacji do pobrania na urządzenia mobilne „Zdrowa Mama”.
– Tworząc aplikację Zdrowa Mama mieliśmy na celu stworzenie prostego, nowoczesnego narzędzia, które ułatwi kobietom w ciąży oraz planującym ciążę dostęp do rzetelnych, opartych na naukowych dowodach porad dotyczących prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej – mówił podczas konferencji prof. Mirosław Jarosz, dyrektor IŻŻ i kierownik projektu „Zachowaj Równowagę”. – Sposób żywienia dziecka w ciągu pierwszego 1000 dni jego życia (włączając okres płodowy) w znacznym stopniu determinuje, poprzez różne mechanizmy biologiczne (tzw. programowanie metaboliczne i strukturalne), późniejszy stan jego zdrowia. Prawidłowe żywienie w tym okresie znacznie zmniejsza ryzyko m.in. wystąpienia otyłości, chorób krążenia i wielu nowotworów.
Aplikacja Zdrowa Mama ma funkcje, które pomogą kobietom lepiej przygotować się do roli mamy – m.in. kalkulator pozwalający sprawdzić, czy przyrost masy ciała w ciąży jest prawidłowy. Można się z niej dowiedzieć, jakie jest zapotrzebowanie kaloryczne w czasie ciąży, co konkretnie należy jeść oraz jakich produktów spożywczych unikać. – Mamy pełną świadomość tego, jak trudno obecnie poruszać się w gąszczu różnych, czasem całkiem sprzecznych informacji, jakie docierają do kobiet w ciąży. Kto jest dzisiaj autorytetem? Co jest zwykłym mitem, o dużej sile oddziaływania, a co profesjonalną, wiarygodną poradą? – tłumaczyła dr Regina Wierzejska z IŻŻ, współautorka aplikacji.