Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Bezpieczne posiłki i napoje w tropiku

dr med. Agnieszka Wroczyńska
Klinika Chorób Tropikalnych i Pasożytniczych
Instytut Medycyny Morskiej i Tropikalnej w Gdyni

Wybór bezpiecznych posiłków i napojów podczas wycieczki do tropiku jest podstawą zapobiegania biegunce podróżnych i innym zakażeniom pokarmowym.


Fot. pixabay.com

Zapobieganie zakażeniom pokarmowym jest bardzo ważnym elementem profilaktyki zdrowotnej podczas egzotycznych wycieczek. Głównym źródłem takich zakażeń w tropiku są spożywane przez turystę posiłki i napoje. Ich staranny wybór pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia biegunki podróżnych i innych chorób przenoszonych drogą.

  bezpieczne prawdopodobnie bezpiecznie ryzykowne
napoje gazowana woda mineralna*
gazowane napoje chłodzące*
przegotowana woda
woda poddana uzdatnieniu chemicznemu
świeże soki owocowe
woda mineralna*
lód wytwarzany maszynowo
woda wodociągowa
lód niewiadomego pochodzenia
niepasteryzowane mleko
pokarmy świeżo przygotowane dania podane na gorąco
żywność przetworzona*
przegotowane warzywa, owoce obrane ze skórki
żywność sucha
umyte warzywa i owoce
sałatki, sosy, niedogotowane lub surowe owoce morza
mięso
nieobrane owoce
niepasteryzowane przetwory mleczne
desery podane na zimno
okoliczności spożywania posiłków restauracje o dobrej opinii w danym regionie żywienie się u miejscowej ludności (w domach prywatnych) uliczni sprzedawcy, przenośne punkty sprzedaży żywności
* w fabrycznie zamkniętych opakowaniach
25.06.2013

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta

  • Jak przebiega szybka ścieżka onkologiczna?
    Do skorzystania z szybkiej ścieżki (terapii) onkologicznej uprawnia karta Diagnostyki i Leczenia Onkologicznego (DiLO), zwana zieloną kartą. Założenie jest takie, że od wpisania pacjenta na listę oczekujących na konsultację specjalisty do postawienia diagnozy nie może minąć więcej niż 7 tygodni.
  • Specjaliści i skierowania
    Mój stan zdrowia się pogorszył, czy mogę się starać o przyjęcie przez specjalistę poza kolejnością? Czy można samodzielnie wybrać miejsce badań, na które skierowanie wydał lekarz specjalista?