Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Zmiany w programie pilotażowym Dieta Mamy

Katalog laboratoriów mogących prowadzić badania żywności podawanej w szpitalach kobietom w ciąży i po porodach ma być poszerzony o laboratoria Państwowej Inspekcji Sanitarnej - przewiduje projekt rozporządzenia ministra zdrowia skierowany do konsultacji społecznych. Projekt zmienia rozporządzenie z dnia 9 sierpnia 2019 r. w sprawie programu pilotażowego „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy”.

dieta kobiety w ciąży i karmiącej
Fot. pixabay.com

Wedle obowiązującego rozporządzenia, okresowe badania w ramach weryfikacji żywności są przeprowadzane przez niezależne laboratorium referencyjne. Nowy projekt zakłada poszerzenie katalogu podmiotów, które mogą prowadzić laboratoryjne badania żywności, stanowiące element weryfikacji spełniania założeń programu pilotażowego o laboratoria Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

W ocenie skutków regulacji wskazano, że rozszerzenie katalogu laboratoriów ułatwi realizację programu, a „jednocześnie zostanie utrzymany wysoki poziom prowadzonych badań żywności, gdyż laboratoria Państwowej Inspekcji Sanitarnej są wskazane jako właściwe do tego typu działań, w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia”.

Celem pilotażu „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym - Dieta Mamy” jest wdrożenie odpowiedniego modelu żywienia zapewnianego kobietom w ciąży i w okresie poporodowym w oddziałach szpitalnych o profilu neonatologicznym, położniczo-ginekologicznym, ginekologicznym, patologii ciąży, położniczym, położnictwa i neonatologii, ginekologii onkologicznej a także propagowanie zasad zdrowego odżywiania.

Program zakłada, że kobiety w ciąży i w okresie poporodowym mają otrzymywać 5 posiłków dziennie przygotowanych ze świeżych i wysokiej jakości produktów spożywczych, mają być one urozmaicone, o odpowiedniej kaloryczności i zawartości składników odżywczych.

Program mogą realizować świadczeniodawcy, którzy zawrą umowę z NFZ o realizację pilotażu.

Konsultacje publiczne projektu potrwają 7 dni. Rozporządzenie ma wejść w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

06.11.2019

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta