Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Jak długo powinna być stosowana dieta trzustkowa?

Pytanie nadesłane do redakcji:

Siedem miesięcy temu przeszedłem ostre zapalenie trzustki. Przez około 5 miesięcy byłem na dość ścisłej diecie. Ostatnio wprowadzałem urozmaicenia do diety i wylądowałem z bólem brzucha w szpitalu z podwyższoną amylazą i lipazą. Jak określił lekarz, miałem podrażnienie trzustki. Czy dieta trzustkowa powinna być stosowana przez określony okres, czy też jestem skazany na nią do końca życia? Czy są jakieś okresy, po których można wprowadzać dodatkowe składniki żywieniowe bez obawy o swoje zdrowie?

Odpowiedziała:

dr n. med. Anna Mokrowiecka
Specjalista chorób wewnętrznych
Oddział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej
Uniwersytecki Szpital Kliniczny UM w Łodzi

Dieta jest sprawą bardzo indywidualną. Zwykle okres rekonwalescencji trwa około miesiąca. Dieta jest wtedy najbardziej restrykcyjna. Ale jeśli powrót do normalnej diety spowodował nawrót dolegliwości, należy przedłużyć stosowane wcześniej ograniczenia dietetyczne. W takich przypadkach warto zasięgnąć fachowej porady dietetyka, zwłaszcza na temat sposobu przygotowywania potraw.

Należy stosować się do ogólnych zasad zdrowego żywienia: powinno się spożywać 5 posiłków dziennie, ale o małej objętości. Posiłki powinny być lekkostrawne, gotowane w wodzie lub na parze, lub pieczone w folii aluminiowej bez dodatku tłuszczu. Nie wolno smażyć i dusić potraw z dodatkiem tłuszczu. Przy przygotowywaniu sosów i zup należy unikać zasmażek i wywarów mięsnych, ostrych przypraw i dużej ilości soli. Zalecane są: mleko o obniżonej zawartości tłuszczu, chude mięso i wędliny. Na pewno "urozmaicenia" nie mogą dotyczyć jakiegokolwiek alkoholu.

Należałoby także wykonać USG jamy brzusznej, żeby wykluczyć późne powikłania przebytego ostrego zapalenia trzustki, np. pod postacią powstania torbieli trzustki. USG także pomoże w zdiagnozowaniu przewlekłego zapalenia trzustki, które może przebiegać pod postacią częstych zaostrzeń. Może się okazać, że oprócz odpowiedniej diety, powinny być stosowane także preparaty enzymów trzustkowych.

Zobacz także:

Dieta dla osób z chorobą trzustki
14.03.2012

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?