Trwa intensywne dochodzenie epidemiologiczne w celu określenie źródła zakażenia i identyfikacji kolejnych osób zakażonych. Z wywiadów epidemiologicznych wynika, że żadna z osób, które ostatnio zachorowały w Stanach Zjednoczonych, nie miała kontaktu z trzodą chlewną, co sugeruje możliwość przenoszenia zakażenia z człowieka na człowieka.
24 kwietnia 2009 r. rząd Meksyku poinformował o 3 ogniskach zachorowań na grypę świń typu A/H1N1 u ludzi. Od 18 marca br. zgłoszono 854 zachorowania na zapalenie płuc w stolicy kraju (Mexico City), a 59 z tych chorych zmarło. W San Luis Potosi w środkowym Meksyku stwierdzono 24 zachorowania przebiegające z objawami grypopodobnymi, w tym 3 zgony. W Mexicali, w pobliżu granicy ze Stanami Zjednoczonymi zanotowano 4 podobne przypadki, ale wszyscy chorzy wyzdrowieli.
Według stanu na dzień 26 kwietnia, rząd Meksyku potwierdził 18 przypadków zakażenia człowieka wirusem grypy świń typu A/H1N1. Podejrzenie zachorowania zanotowano łącznie w 19 z 32 stanów Meksyku. Obecnie trwa dochodzenie epidemiologiczne i kolejne badania wirusologiczne w tym kraju. Dotychczas nie udało się ustalić, dlaczego zachorowania w Meksyku miały cięższy przebieg niż te w Stanach Zjednoczonych.
Dotąd nie zanotowano żadnych potwierdzonych przypadków wywołanych tym szczepem wirusa grypy w Europie i innych regionach świata.
Wirus grypy świń typu A/H1N1 wyizolowany ostatnio w Meksyku i Stanach Zjednoczonych nie był wcześniej stwierdzany u ludzi i świń – zawiera nieznaną wcześniej kombinację segmentów genomowego RNA. Szczepy zidentyfikowane w obu krajach są genetycznie identyczne. Z dotychczasowych analiz wynika, że wirus ten jest oporny na amantadynę i rymantadynę, ale wrażliwy na oseltamiwir i zanamiwir. Szczepionka przeciwko grypie sezonowej ludzi H1N1 prawdopodobnie nie zapewnia ochrony przed zachorowaniem wywołanym zmutowanym szczepem wirusa.
Większość zachorowań wystąpiło u dotychczas zdrowych, młodych ludzi. Z tego względu, że doszło do zakażenia ludzi wirusem grypy pochodzącym od zwierząt, zachorowania wystąpiły w różnych i odległych rejonach geograficznych, a choroba rozwinęła się w nietypowych grupach wiekowych, eksperci uważają, iż sytuację należy traktować ze szczególną uwagą.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) pozostaje w ścisłym kontakcie z władzami Stanów Zjednoczonych, Meksyku i Kanady w celu dokładnego wyjaśnienia sytuacji epidemiologicznej. WHO wysyła misję ekspertów do Meksyku w celu wsparcia tamtejszych służb.
Grypa świń jest zakaźną chorobą układu oddechowego świń, wywoływaną prze wirusa grypy typu A należącego do różnych podtypów (H1N1, H1N2, H3N2, H3N1). U świń wirusy te powodują częste zachorowania, jednakże śmiertelność jest mała. Świnie mogą zostać zakażone także przez wirusy grypy ptaków i ludzi. Kiedy dojdzie do jednoczesnego zakażenia zwierzęcia wirusami pochodzącymi od różnych gatunków, może nastąpić resegregacja (tzw. reasortacja) segmentów genomowego RNA, w wyniku której powstaje zupełnie nowy szczep wirusa o niespotykanej dotąd kombinacji segmentów RNA (tzw. skok antygenowy). Obecnie od świń izoluje się głównie szczepy H1N1, H1N2, H3N2 i H3N1. Wirus grypy świń typu A/H1N1 został wyizolowany po raz pierwszy z materiału pobranego od świni w 1930 r.
Do tej pory przypadki zakażeń wirusem grypy świń u ludzi były rzadkie i głównie dotyczyły osób mających bliski kontakt z chorym zwierzęciem (np. hodowcy trzody chlewnej, dzieci mieszkające w gospodarstwach hodowlanych, weterynarze), jednakże potwierdzono możliwość ich przenoszenia z człowieka na człowieka. Od grudnia 2005 r. do lutego 2009 r. w Stanach Zjednoczonych (w 10 stanach) łącznie stwierdzono 12 przypadków zakażeń wirusem grypy świń u ludzi. Objawy były podobne do tych towarzyszących grypie sezonowej, w tym np. gorączka, osłabienie, ból głowy i mięśni, brak apetytu, kaszel. U niektórych osób wystąpił katar, ból gardła, nudności, wymioty i biegunka.
Grypa świń nie przenosi się przez żywność. Nie można się nią zarazić jedząc mięso i produkty wieprzowe. Jedzenie prawidłowo przygotowanego i poddanego obróbce termicznej mięsa wieprzowego jest bezpieczne.
Na terenie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny działa Krajowy Punkt Centralny ds. Międzynarodowych Przepisów Zdrowotnych (IHR) monitorujący całodobowo zagrożenia wystąpienia chorób zakaźnych. Punkt jest elementem międzynarodowego systemu bezpieczeństwa zdrowotnego i na bieżąco otrzymuje potwierdzone informacje dotyczące rozwoju sytuacji w różnych regionach świata.
Ponadto w ramach NIZP-PZH funkcjonuje Krajowy Ośrodek ds. Grypy i inne zakłady naukowe zajmujące się chorobami zakaźnymi. Naukowcy NIZP-PZH są członkami Krajowego Komitetu do Spraw Pandemii Grypy przy Głównym Inspektorze Sanitarnym, który podejmuje decyzje o wdrożeniu działań zapobiegających rozprzestrzenianiu się pandemii na terenie Polski.
Ministerstwo Spraw Zagranicznych zaleca obywatelom RP zachowanie ostrożności podczas podróżowania w rejonach objętych zagrożeniem. Obywatelom polskim zamierzającym udać się do Meksyku, Stanów Zjednoczonych i Kanady (do rejonów, w których występuje zagrożenie), MSZ sugeruje przesunięcie terminu podróży do czasu całkowitego opanowania ognisk zachorowań.
Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, w przypadku wystąpienia w okresie do 10 dni od powrotu do kraju z rejonów zagrożenia objawów grypy (np. gorączka, osłabienie, kaszel, brak apetytu, katar, ból gardła, ból głowy i mięśni) należy niezwłocznie udać się do lekarza POZ, najbliższego szpitala zakaźnego lub innej placówki leczniczej i poinformować o historii podróży.
Przydatne adresy:
Grypa - informacje Departamentu Przeciwepidemicznego GIS
Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC)
Informacje CDC nt. grypy świń
Informacje WHO nt. grypy świń
Informacje Pan Amercian Health Organization
Informacje amerykańskiego rządu nt. grypy pandemicznej