Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Laktuloza

Laktuloza jest syntetycznym dwucukrem składającym się z galaktozy połączonej z fruktozą. Jest oporna na działanie enzymów trawiących dwucukry w jelicie cienkim; jest wchłaniana w niewielkim stopniu. W niezmienionej postaci dociera do jelita grubego, gdzie pod wpływem flory bakteryjnej zostaje rozłożona do dwutlenku węgla i kwasów organicznych, które na drodze osmotycznej zwiększają ilość wody w jelicie grubym, pobudzają jego perystaltykę oraz zmiękczają masy kałowe. Laktuloza powoduje zakwaszenie treści jelita grubego, przez co przyspiesza reakcję przekształcania jonów amonowych do amoniaku oraz zmniejsza wchłanianie amoniaku do krwi. Prowadzi to do zmniejszenia stężenia amoniaku we krwi. Działanie laktulozy rozpoczyna się 24–48 h po podaniu doustnym.
W pierwszych tygodniach leczenia mogą wystąpić wzdęcia i dyskomfort w jamie brzusznej, najczęściej ustępujący przy kontynuacji leczenia.
Wskazaniami do stosowania laktulozy są: objawowe leczenie przewlekłych zaparć, leczenie i zapobieganie niewydolności wątroby, encefalopatii wątrobowej i śpiączce wątrobowej, zmiękczanie stolca w przypadku guzków krwawniczych odbytu lub stanów po zabiegach operacyjnych na jelicie grubym i odbycie.
Laktuloza może być stosowana przewlekle.
Laktuloza w dawkach terapeutycznych nie powoduje podrażnienia nabłonka jelitowego, nie wpływa na procesy wchłaniania substancji zjonizowanych ani nie wywołuje utraty białka. 0,1–1,2% dawki laktulozy wchłania się do krążenia systemowego, a następnie jest wydalane w formie niezmienionej z moczem.

Więcej informacji – patrz: opisy preparatów

Preparaty na rynku polskim zawierające laktuloza

Duphalac (roztwór doustny)
Duphalac Fruit (roztwór doustny)
Lactulose - MIP (syrop)
Lactulosum Aflofarm (syrop)
Lactulosum Amara (syrop)
Lactulosum Hasco (syrop)
Lactulosum Polfarmex (syrop)
Lactulosum Takeda Forte (syrop)
Normalac (syrop)
Solaq (syrop)


Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.