Karmienie piersią przez co najmniej dwa miesiące po narodzinach dziecka ma związek z trzykrotnie mniejszym prawdopodobieństwem występowania przewlekłego bólu po cięciu cesarskim – poinformowali hiszpańscy naukowcy podczas tegorocznego Kongresu Europejskiego Towarzystwa Anestezjologów „Euroanaesthesia”, który odbył się w dn. 3-5 czerwca br. w Genewie.
Fot. Pixabay.com
Cięcia cesarskie dotyczą około jednej czwartej wszystkich urodzeń w Wielkiej Brytanii, USA i Kanadzie. W przypadku co piątej kobiety po zabiegu występuje przewlekły ból, utrzymujący się przez ponad trzy miesiące.
Naukowcy z Hospital Universitario Nuestra Senora de Valme w Sewilli objęli badaniami 185 kobiet, które w latach 2015-2016 miały wykonane cięcie cesarskie. Wywiady z matkami dotyczące karmienia piersią oraz dolegliwości bólowych przeprowadzano w ciągu pierwszych 24 i 72 godzin po porodzie, a następnie po upływie 4 miesięcy.
Pod uwagę wzięto ponadto technikę wykonania cięcia cesarskiego, występowanie bólu podczas pierwszych 24 i 72 godzin po porodzie, wiek, wykształcenie i zawód kobiet, a także poziom lęku w okresie karmienia piersią.
87% matek karmiło swoje dzieci piersią, przy czym 58% przez okres dłuższy niż 2 miesiące. Przewlekły ból w okolicach cięcia powłoki brzusznej odczuwało 23% kobiet, które karmiły piersią przez mniej niż 2 miesiące oraz jedynie 8% kobiet, które karmiły piersią dłużej niż 2 miesiące. Dodatkowo zaobserwowano, że przewlekły ból występował rzadziej u kobiet z wykształceniem wyższym, a 54% kobiet karmiących piersią odczuwało lęk.
Wyniki naszych badań powinny stanowić dodatkową zachętę dla kobiet do karmienia piersią. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by karmienie piersią trwało co najmniej do 6. miesiąca życia dziecka – komentują autorzy badania.