Od nowego roku szkolnego zostanie uruchomiony nowy program „Szkoła z witaminą”, łączący dotychczas realizowane w ramach Wspólnej Polityki Rolnej mechanizmy „Mleko w szkole” oraz „Owoce i warzywa w szkole” – poinformowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Fot. Pixabay.com
Zgodnie z założeniami, w trakcie roku szkolnego każdemu uczniowi zostanie dostarczone bezpłatnie 84 porcje różnorodnych owoców i warzyw (w tym soków) oraz 74 porcje mleka i przetworów mlecznych, takich jak naturalny jogurt, kefir czy serki twarożkowe. Według danych resortu rolnictwa, program obejmie ok. 1,9 mln uczniów szkół podstawowych.
Program ma na celu promocję zdrowego sposobu życia i odżywiania się, wzbogacać wiedzę o produktach rolnych oraz kształtować zdrowe nawyki żywieniowe. W jego ramach dyrektorzy szkół powinni m.in. organizować konkursy, festyny tematyczne, warsztaty czy zakładać ogródki szkolne. Informacje o wykonanych przez szkołę działaniach będą przekazywana do Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który zacznie działać od 1 września 2017 roku.
Łączny unijny budżet programu to 250 mln euro, z czego dla Polski w jednym roku szkolny trafi ok. 26 mln zł. Jak poinformował resort rolnictwa, na realizację dostawy owoców, warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych przewidziano 128,1 mln zł z budżetu krajowego.
Ministerstwo zadeklarowało, że w przyszłości będzie zabiegało o zwiększenie środków z budżetu krajowego na program.