16 stycznia na stronie internetowej Instytutu Matki i Dziecka pojawił się poradnik zawierający informacje dotyczące żywienia dzieci w wieku 1-3 lat.
Jak podkreślają eksperci sposób żywienia w okresie prenatalnym, a następnie w pierwszych trzech latach życia dziecka okazuje się kluczowy w zapobieganiu chorobom przewlekłym takim, jak otyłość, cukrzyca i nadciśnienie tętnicze w życiu dorosłym.
Badania przeprowadzone przez Instytut Matki i Dziecka w 2011 roku wskazują jednak, że tylko niespełna połowa dzieci (45,5%) ma prawidłowy wskaźnik masy ciała - BMI. Co trzecie dziecko (27,5%) boryka się z problemem nadwagi i otyłości i tyle samo z niedoborem i znacznym niedoborem masy ciała. Zbyt dużo w diecie naszych dzieci mięsa i wędlin, a zbyt mało produktów nabiałowych, owoców i warzyw.
Poradnik w sposób przystępny i praktyczny podaje zasady właściwego żywienia opierające się na nowych normach żywieniowych przygotowanych przez Zakład Żywienia Instytutu Matki i Dziecka. Można w nim znaleźć informacje m.in. na temat zachowań żywieniowych małych dzieci oraz jak właściwie komponować posiłki. Poradnik zawiera także przykładowe jadłospisy dla dzieci w wieku 2 i 3 lat.
Poradnik do pobrania bezpłatnie ze strony internetowej Instytutu http://www.imid.med.pl/klient1/uploads/poradnik.pdf