Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Czy stosowanie mąki ziemniaczanej jako zasypki w pieluszkowym zapaleniu skóry jest uzasadnione?

dr n. med. Katarzyna Kisiel
Poradnia Specjalistyczna „La Clinica” w Tomaszowie Mazowieckim

talk
Fot. iStock.com

Aktualnie nie zaleca się stosowania zasypek, również z mąki ziemniaczanej. Niektórzy dermatolodzy zalecają takie postępowanie u noworodków w obawie przed wchłanianiem się innych preparatów i ich ogólnoustrojowym działaniem. W ostatnich latach dużo się mówi o tzw. przezskórnej drodze uczulenia, dlatego stosowanie mąki ziemniaczanej lub kąpieli w krochmalu, zwłaszcza na uszkodzoną skórę, być może również może się przyczyniać do wystąpienia/pojawienia się alergii pokarmowej na ziemniaki.

Piśmiennictwo:

1. Ozceker D., Haslak F., Dilek F. i wsp.: Contact sensitization in children with atopic dermatitis. Allergol. Immunopathol. (Madr), 2018, 4 September
2. Benhamou A.H., Eigenmann P.A.: Atopic dermatitis and food allergies. Rev. Med. Suisse., 2007; 3 (108): 1038–1043
3. Just J., Deslandes-Boutmy E., Amat F. i wsp.: Natural history of allergic sensitization in infants with early-onset atopic dermatitis: results from ORCA Study. Pediatr. Allergy Immunol., 2014; 25 (7): 668–673
4. Czarnowicki T., Krueger J.G., Guttman-Yassky E.: Novel concepts of prevention and treatment of atopic dermatitis through barrier and immune manipulations with implications for the atopic march. J. Allergy Clin. Immunol., 2017; 139 (6): 1723–1734
5. Shaker M., Murray R.G.P., Mann J.A.: The ins and outs of an ‘outside-in’ view of allergies: atopic dermatitis and allergy prevention. Curr. Opin. Pediatr., 2018; 30 (4): 576–581
27.09.2019

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta