×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Jedzenie jaj nie sprzyja chorobom układu krążenia


academic.oup.com

Jedzenie jaj nie sprzyja chorobom układu krążenia – pokazało roczne australijskie badanie. Nie stwarzają one większego ryzyka nawet dla osób ze stanem przedcukrzycowym i cukrzycą typu 2.


Fot. pixabay.com

Na łamach pisma „American Journal of Clinical Nutrition” badacze z University of Sidney opisali projekt z udziałem prawie 130 osób ze stanem przedcukrzycowym lub cukrzycą typu 2. Część uczestników przez rok zjadała 12 jaj tygodniowo, a część mniej niż dwa.

W pierwszym, trzymiesięcznym okresie ochotnicy mieli za zadanie utrzymać stałą wagę, po czym przez kolejne trzy miesiące, przy tej samej liczbie zjadanych jajek, żywili się według diety nacelowanej na obniżenie masy ciała. Po zakończeniu tego etapu, jeszcze przez 6 miesięcy badacze obserwowali ochotników, którzy nadal przestrzegali umówionej liczby zjadanych jaj.

Jaja nie spowodowały żadnych niepożądanych skutków. Na żadnym etapie naukowcy nie zauważyli między dwiema grupami różnic w markerach chorób układu krążenia. Co więcej, obie grupy uzyskały podobny spadek masy ciała, który trwał jeszcze po zakończeniu nakierowanej na chudnięcie fazy.

„Pomimo różniących się porad na temat konsumpcji jaj przez osoby ze stanem przedcukrzycowym i cukrzycą typu 2, nasze badanie wskazuje, że ludzie nie muszą ograniczać jedzenia jaj, jeśli są one częścią zdrowej diety” - twierdzi kierujący projektem dr Nick Fuller.

„Zdrowa dieta, jaką zastosowaliśmy w tym badaniu, kładła nacisk na zastąpienie nasyconych kwasów tłuszczowych (np. obecnych w maśle) jedno- i wielonienasyconymi (jak pochodzące z awokado czy oliwy)” - wyjaśnia naukowiec.

Badanie uwzględniało przy tym szerokie spektrum markerów chorób sercowo-naczyniowych, m.in. poziom cholesterolu, glukozy czy ciśnienie krwi.

„Mimo, że jaja są bogate w cholesterol – a ludzie z cukrzycą typu 2  mają wyższe stężenie lipoprotein niskiej gęstości (LDL) – badanie to wspiera dostępne już wcześniej wyniki, według których konsumpcja jaj ma niewielki wpływ na poziom cholesterolu we krwi ludzi, którzy je jedzą” - wyjaśnia dr Fuller.

Naukowiec zaznacza, że uzyskane rezultaty mają znaczenie nie tylko dla chorujących na cukrzycę typu 2. czy nią zagrożonych, ale także dla całej populacji. Jak podkreśla, jedzenie jaj może bowiem przynieść wiele korzyści.

„Jaja to źródło białka i mikroskładników, które są ważne dla wielu elementów zdrowia i są częścią prawidłowej diety – m.in. pomagają w  regulowaniu przyjmowania tłuszczu i węglowodanów, pomagają utrzymać dobry stan oczu, serca, naczyń krwionośnych czy zdrową ciążę” - twierdzi dr Fuller.

15.05.2018
Zobacz także
  • Cholesterol z jajek - nie taki straszny
  • Jajko – wartości odżywcze, czy jajko podwyższa cholesterol?
  • Jeść jajka, czy nie jeść...
  • Cholesterol - funkcje, źródła, frakcje, stężenie
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta