W ciągu minionej dekady znacznie wzrosło w Polsce spożycie cukru – statystyczny Polak rocznie konsumuje o 11,8 kg więcej cukru przetworzonego niż 10 lat temu – wynika z raportu „Cukier, otyłość – konsekwencje”, który opublikowano na stronie internetowej Ministerstwa Zdrowia.
Fot. Grzegorz Celejewski / Agencja Gazeta
Dane pochodzące z 2016 roku jednoznacznie mówią o tym, że nadmierne spożycie cukru powoduje otyłość (23 proc. kobiet i 25 proc. mężczyzn) i nadwagę (53 proc. kobiet i 68 proc. mężczyzn). Podobnie wyglądają statystyki dotyczące dzieci i osób do 20. roku życia – 25 proc. dziewcząt 44 proc. chłopców ma nadwagę, a otyłość dotyczy 5 proc. dziewcząt i 13 proc. chłopców.
Oczywiste jest, że zarówno nadwaga, jak i otyłość bezpośrednio przekładają się na zapadalność na cukrzycę typu 2. W przypadku osób o współczynniku BMI większym niż 35 ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 jest 40-krotnie wyższe niż dla osób, których BMI jest niższy od tego progu.
– W 65 proc. przypadkach cukrzyca typu 2 wynika z nadwagi, a w przypadku 13–16 proc. populacji pacjentów dotyczy osób otyłych. W parze ze wzrastającą liczbą osób chorych na cukrzycę rosną koszty jej leczenia – wartość recept wystawionych z powodu cukrzycy w latach 2012–2017 wzrosła ogółem o 373 800 000 zł – czytamy w raporcie MZ.
– Z nadwagą są związane też inne choroby, np. pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych – ostrzegają autorzy dokumentu twierdząc, że „liczba pacjentów korzystających ze świadczeń w tym zakresie wzrosła o blisko 6 tysięcy w latach 2012–2017, a kwota refundacji przeznaczona na ten cel w 2017 r. była o ponad 22 mln zł wyższa niż w 2012 r.
Zaniepokojenie budzą również dane na temat rosnącej liczby pacjentów cierpiących na nadciśnienie – w 2017 r. ponad milion osób dorosłych korzystało ze świadczeń zdrowotnych z powodu rozpoznanego nadciśnienia – to o 20 proc. więcej niż w 2012 r. Niestety, rośnie również liczba dzieci, dla których zrealizowano recepty na leki hipotensyjne – w 2017 r. ich wartość była dwukrotnie wyższa niż pięć lat wcześniej.
Z otyłością wiąże się również przedwczesna umieralność. Z przedstawionych w raporcie danych wynika, że w Polsce niespełna 1400 zgonów rocznie jest konsekwencją nadmiernego spożycia napojów, które są słodzone cukrem. Osoby, w których diecie znajdują się takie napoje, żyją średnio o 15 lat krócej w porównaniu z osobami w podobnym wieku, które takich napojów nie spożywają.
W raporcie nie zabrakło również szacunków. Niestety, nie są optymistyczne. Jeśli rosnąca tendencja spożycia przez Polaków cukru utrzyma się, już w 2025 r. leczenie chorób związanych z otyłością będzie kosztowało o 0,3–1,0 mld zł więcej niż w 2017 r. Według prognozy liczba dorosłych pacjentów, którym zostaną udzielone świadczenia, „wzrośnie (względem 2017 r.) o 35 proc. w przypadku osób chorych na cukrzycę i nadciśnienie, o 53 proc. w przypadku chorujących na bezdech senny, o 14 proc. w przypadku pacjentów z chorobami pęcherzyka i dróg żółciowych”.