×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Palisz? Jedz ryby!

PAP - Nauka w Polsce

Zawarte w tłustych rybach kwasy omega-3 pomagają zmniejszyć szkody w organizmie, spowodowane przez palenie - poinformowano podczas Światowego Kongresu Kardiologicznego w Dubaju.

Badania przeprowadzili specjaliści z uniwersytetu w Atenach. Naukowcy oceniali wpływ czterotygodniowego doustnego podawania kwasów tłuszczowych omega-3 (w dawce 2 gramów na dobę) na ściany naczyń krwionośnych. Okazało się, że dzięki kwasom omega-3 w krótkim czasie poprawia się elastyczność naczyń, która w przypadku palaczy jest zmniejszona.

Jak wyjaśnia dr Gerasimos Siasos, korzystne dla serca i układu naczyniowego działanie kwasów omega-3 wynika z ich aktywności przeciwzapalnej oraz przeciwdziałania odkładaniu się złogów miażdżycowych. Specjaliści zalecają profilaktyczne spożywanie tłustych ryb przynajmniej dwa razy na tydzień.

Choć kwasy omega-3 wydają się poprawiać stan zdrowia palaczy, lekarze zalecają przede wszystkim rzucenie palenia.

24.04.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta