Pytanie nadesłane do redakcji
Jak postępować podczas ciąży bliźniaczej? Czy suplementacja witaminowo-minerałowa powinna być większa niż przy ciąży pojedynczej? Na co zwrócić szczególną uwagę? Czy powikłania przy takiej ciąży są częstsze? Proszę o rozwinięcie tematu.
Odpowiedziała
prof. dr hab. med. Violetta Skrzypulec-Plinta
ginekolog położnik, endokrynolog, seksuolog
Kierownik Katedry Zdrowia Kobiety Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach
Ciąża bliźniacza zawsze jest ciążą wysokiej troski. Kobieta, która spodziewa się dwójki dzieci powinna częściej zgłaszać się do lekarza prowadzącego ciążę oraz stosować się do jego zaleceń.
Ważny dla prawidłowego rozwoju płodów jest właściwy dobór diety przez cały okres trwania ciąży. Pokarm jest źródłem substancji budulcowych i energetycznych dla rosnących płodów. Dlatego w ciąży kobiety obserwują zwiększone zapotrzebowanie kaloryczne. W czasie tym wzrasta szczególnie zapotrzebowanie na białka, które są składnikiem budulcowym tkanki.
Kobieta ciężarna powinna przestrzegać następujących zasad: odżywiać się regularnie, spożywać posiłki w spokoju i bez pośpiechu, jeść często i w małych ilościach. Spożywać warzywa, owoce, ograniczać produkty bogatokaloryczne (słodycze, fastfoody) oraz unikać mocnej kawy i herbaty. Pić 2–3 litry płynów dziennie, najlepiej niegazowanej wody mineralnej.
Suplementacja witaminowa powinna opierać się na dobrze zbilansowanej diecie, a przyjmowanie dodatkowych witamin w postaci tabletek, należy konsultować z lekarzem prowadzącym.