Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Zalecenia dla chorych na łuszczycę

Pytanie nadesłane do redakcji

Choruję na łuszczycę. Czy są jakieś specjalne zalecenia (także żywieniowe) w tej chorobie?

Odpowiedziała

dr med. Jolanta Maciejewska
Katedra i Klinika Dermatologii, Chorób Przenoszonych Drogą Płciową i Immunodermatologii
Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy

Łuszczyca jest przewlekłą, zapalną chorobą o charakterystycznym wyglądzie zmian skórnych. Dotyczy około 2% populacji w Europie i Stanach Zjednoczonych, natomiast w Azji i Afryce występuje rzadziej. Występowanie łuszczycy u obu płci jest podobne. 75% przypadków pojawia się po raz pierwszy u osób, które nie ukończyły 40. roku życia, jednak łuszczyca może wystąpić u osób w każdym wieku. Wyróżniono dwa typy łuszczycy:

  • typ I – najczęstszy, występuje u młodych dorosłych, często rodzinnie, cechuje się cięższym przebiegiem klinicznym
  • typ II – występuje u osób między 50. a 60. rokiem życia, rzadko rodzinnie, choroba ma przebieg łagodny

Pomimo licznych i szerokich badań, przyczyna łuszczycy pozostaje ciągle nie w pełni wyjaśniona. Niewątpliwą rolę odgrywa podłoże genetyczne (m.in. polimorfizm genu HLA-Cw6) oraz podłoże immunologiczne (komórki Langerhansa oraz limfocyty T pomocnicze, zwłaszcza Th1, Th17). Czynniki środowiskowe odgrywają również rolę w łuszczycy. Częste infekcje, ogniska zapalne w organizmie (np. próchnica zębów), niektóre leki, stres, alkohol czy palenie tytoniu przyczyniają się do zaostrzenia zmian skórnych.

Dieta osoby z łuszczycą powinna przede wszystkim zawierać odpowiednie ilości owoców i warzyw, one bowiem dostarczają organizmowi cenny błonnik, a ponadto witaminy oraz minerały. Ważne jest, żeby w diecie ograniczyć spożywanie nasyconych tłuszczów – czyli tłuszczów zwierzęcych, a ponadto spożywać pokarmy bogate w niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminę D. Z diety należy wykluczyć pewne wędliny, mięso wieprzowe, podroby. Ponadto należy pamiętać, że spożywanie dużych ilości tłuszczów i alkoholu obciąża wątrobę.

W łuszczycy ważną rolę odgrywa pielęgnacja skóry, stosowanie odpowiednich dermokosmetyków (emolientów), które zapobiegają jej nadmiernej suchości.

28.01.2013

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?