Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Czy astma może powodować zaostrzenie łuszczycy?

Pytanie nadesłane do redakcji

Mąż od ok. 13 lat choruje na łuszczycę, od 17 lat jest ponadto leczony z powodu astmy. Czy astma (zażywane przy niej leki) może powodować zaostrzenie łuszczycy? Czy to może być przyczyną krótkiej (tylko 3 miesiące) remisji zmian skórnych po fototerapii? Czy przy leczeniu astmy i braniu leków typu Diclac i Ketonal (z powodu dolegliwości towarzyszącym przepuklinie jądra miażdżystego) oraz kamicy nerkowej można podjąć terapię Neotigasonem i jakie ona może mieć skutki uboczne w przypadku tylu współistniejących chorób i dolegliwości? Do tego wyczytałam, że ten lek może upośledzać sprawność psychofizyczną i widzenie po zmroku, a mąż pracuje jako kierowca. Mąż do tej pory nie przywiązywał uwagi do spożywanych pokarmów i napojów. Ale efekty leczenia łuszczycy są niezadowalające. Czy istnieje jakaś dieta, której powinien się podporządkować? Bardzo proszę o pilną odpowiedź.

Odpowiedziała

dr med. Jolanta Maciejewska
Katedra i Klinika Dermatologii, Chorób Przenoszonych Drogą Płciową i Immunodermatologii
Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy

Łuszczyca jest jedną z najczęstszych chorób zapalnych skóry. Z reguły rozpoznaje się ją na podstawie obrazu klinicznego. Jest przewlekłą chorobą z okresami zaostrzeń i remisji. Niektóre leki oraz zakażenia mogą powodować ujawnienie, zaostrzenie lub przewlekłe utrzymywanie się zmian łuszczycowych.

Czynniki środowiskowe odgrywają również rolę w łuszczycy. Częste infekcje, ogniska zapalne w organizmie (np. próchnica zębów), niektóre leki, stres, alkohol czy palenie tytoniu przyczyniają się do zaostrzenia zmian skórnych.

Retinoidy są lekami stosowanymi w łuszczycy, przede wszystkim w łuszczycy krostkowej uogólnionej i ograniczonej, w dalszej kolejności erytrodermii łuszczycowej, łuszczycy stawowej, łuszczycy zwykłej dłoni i stóp oraz łuszczycy zwykłej opornej na leczenie miejscowe i fotochemioterapię. Leki te wykazują silne działanie teratogenne. Mogą również powodować zmiany skórno-śluzówkowe (nadmierna urażalność skóry i błon śluzowych, suchość i krwawienie z błon śluzowych, suchość, rumień i złuszczanie skóry, zapalenie spojówek, wypadanie włosów), odwracalne zaburzenia gospodarki lipidowej, wzrost ciśnienia śródczaszkowego, zaburzenia w układzie kostno-stawowym oraz uszkodzenie wątroby. O włączeniu leczenia ogólnego decyduje lekarz prowadzący, dermatolog, który na podstawie wywiadu, obrazu klinicznego, chorób towarzyszących oraz wykluczenia przeciwwskazań do leczenia zaproponuje odpowiednią terapię.

Dieta osoby z łuszczycą powinna przede wszystkim zawierać odpowiednie ilości owoców i warzyw, one bowiem dostarczają organizmowi cenny błonnik, a ponadto witaminy oraz minerały. Ważne jest, żeby w diecie ograniczyć spożywanie nasyconych tłuszczów, czyli zwierzęcych tłuszczów, a ponadto spożywać bogate w niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminę D. Z diety należy wykluczyć pewne wędliny, mięso wieprzowe, podroby. Ponadto należy pamiętać, że spożywanie dużych ilości tłuszczów i alkoholu obciąża wątrobę.

Piśmiennictwo:

Szepietowski J., Reich A.: Leczenie chorób skóry i chorób przenoszonych drogą płciową. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008.

27.06.2013
Zobacz także

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?