Drogi żółciowe są układem przewodów różnej wielkości i średnicy, którymi żółć, wytwarzana przez komórki wątrobowe (hepatocyty), jest wydzielana do wnętrza przewodu pokarmowego. Wydzielanie żółci ma bardzo istotne znaczenie przede wszystkim dla trawienia tłuszczów pokarmowych, które dzięki jej działaniu mogą być wchłaniane z przewodu pokarmowego. Żółć wpływa także na wchłanianie niektórych witamin - tzw. witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminy: A, D, E, K) oraz warunkuje prawidłową czynność ruchową (motoryczną) jelit.
Przewody żółciowe, zależnie od przekroju i miejsca ich położenia, dzielą się na wewnątrzwątrobowe i zewnątrzwątrobowe. Kolejnym elementem dróg żółciowych jest pęcherzyk żółciowy, będący swoistym zbiornikiem służącym do gromadzenia i zagęszczania żółci. Żółć jest magazynowana w pęcherzyku żółciowym w okresie międzyposiłkowym i wydzielana do przewodu pokarmowego w odpowiedzi na posiłek. Pęcherzyk żółciowy łączy się z drogami żółciowymi, a właściwie z przewodem wątrobowym wspólnym, przez tzw. przewód pęcherzykowy.
Od momentu połączenia przewodu wątrobowego wspólnego z przewodem pęcherzykowym zaczyna się przewód żółciowy wspólny, który jest ostatnim elementem dróg żółciowych i bezpośrednio łączy się z przewodem pokarmowym, a dokładnie z dwunastnicą, w miejscu zakończonym brodawką większą dwunastnicy otoczoną komórkami mięsni gładkich tworzących zwieracz bańki wątrobowo-trzustkowej (zwieracz Oddiego). (tzw. brodawka Vatera).